• Cudzí jazyk je vstupnou bránou do sveta

          • Aj o tom bol tohtoročný Deň európskych jazykov v našej škole. Európske krajiny, ich jazyk i kultúru sme spoznávali vďaka pestrým aktivitám najrôznejšieho druhu.

            Na prvom sa stupni sa každá trieda premenila na inú európsku krajinu. Žiaci si do školy doniesli oblečenie, jedlo alebo suveníry typické pre danú krajinu.

            Na druhom stupni nechýbala rozhlasová relácia školského parlamentu a príprava projektov, na ktorých druhostupniari intenzívne pracovali na niekoľkých hodinách anglického i nemeckého jazyka. V deň „D“ ich všetky umiestnili vo vonkajšom areáli školy a po skupinách v nich hľadali odpovede na zadané otázky. Meral sa čas a správnosť odpovede. Najlepšia skupina dostala sladkú odmenu alebo pero.  Pri tejto aktivite naši „veľkáči“ zase na chvíľu zabudli frflať, aké je náročné učiť sa cudzí jazyk, a pripustili, že bez neho sa vo veľkom svete, ktorý chcú určite objavovať,  jednoducho nepohnú.

          • Príslovia

          • Komu sa nelení, tomu sa zelení.

            Kto lenivo žije, sám seba bije.

            V núdzi poznáš priateľa.

            Aj tieto výroky pomotali dnes hlavu našim šiestakom. Na hodine literatúry si precvičili nielen to, ako dobre poznajú múdrosti našich predkov, ale aj schopnosť pomáhať si a spolupracovať.

          • Európsky týždeň športu v ŠKD

          • V školskom klube sme oslávili Európsky týždeň športu netradičnou pohybovou aktivitou. Deti si mohli vyskúšať, že pohybovať sa po slackline, nie je až také jednoduché. Museli sa sústrediť a počúvať pokyny a rady skúseného odborníka na slackline Andreja Haráka. Išlo im to všetkým veľmi dobre a užili si to na maximum. Ďakujeme Andrejovi Harákovi a Danici Baranovičovej za to, že nám venovali ich voľný čas.

            Janka Valuchová

             

             

             

          • Nie je voda ako voda

          • Piataci sa na hodinách biológie pomaly učia pracovať s mikroskopom.

            Tento týždeň skúmali a porovnávali vodu z jazera, rybníka, potoka, fontány a akvária. Okrem toho, že objavili vzácne vírniky, ktoré filtrovali priamo pred ich očami vodu a požierali menšie mikroorganizmy, videli vo vzorkách aj stovky mikroskopických rias, baktérií a prvokov.

            Žiaci tak pochopili, že nie je voda ako voda a aj to, ako  krásne sú všetky mikroorganizmy prepojené v potravovom reťazci.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Od roku 2000 si svet každoročne 28. septembra pripomína Svetový deň mlieka v školách. Náš severácky sme si tento rok pripomenuli nielen mliečnou desiatou, ale aj zaujímavou prezentáciou o mlieku ako dôležitej súčasti zdravého stravovania (nielen) mladých ľudí. Milovníci mlieka si túto potravinu dokážu vychutnať v rôznych podobách. Jednou z jej najchutnejších úprav je ale nepochybne horúce mliečne kakao. A presne to pre svoje triedy uvarili šiestacké triedne pani učiteľky. Deťom vyčarilo úsmev na tvári a učiteľom určite nejednu sladkú spomienku na detstvo :)

          • Pohľad cez mikroskop

          • Mikroskop pani učiteľky Lesany Kmeťovej cez prázdniny oddychoval, no od septembra už je zase v plnom nasadení. Tento týždeň šiestaci vďaka nemu dokazovali prítomnosť laktobacilov v žinčici. Laktobacily sú skupinou kvasných baktérií, ktoré kvasia mliečny cukor (laktózu) na kyselinu mliečnu a táto kyselina chráni naše črevá pred choroboplodnými baktériami. Jednoducho povedané, menej často budeme chorí a bude nám lepšie tráviť.  Pozorovanie bolo pre šiestakov zároveň úvodom k aktivitám ku Dňu mlieka, ktorý si žiaci pripomenú v pondelok 25. septembra.

          • Od zajtra elitný mládežnícky turnaj na našej škole!

          • Príďte sa pozrieť na elitný mládežnícky turnaj a podporiť našich žiakov!

            Hrať sa bude o postup do GOLD skupiny v kategórii U15

            ŠBK Handlová otvára sezónu 2023/24 atraktívnym spôsobom. Dostali právo zorganizovať prvý kvalifikačný ligový turnaj o postup do GOLD skupiny v kategórii U15! Na palubovke sa predstavia aktuálni majstri, vicemajstri, bronzový tím, ale aj handlovskí chlapci, ktorým vo finále MS-R unikla tesne medaila a skončili na 4. miest. 

            Od piatku do nedele môžete v Handlovej sledovať kvalitný mládežnícky basketbal. Pre divákov bude pripravený okrem basketbalu aj zaujímavý program, súťaže medzi zápasmi, skvelý DJ, komentátor zápasov a DARČEK pre každého na otváracom zápase ŠBK Handlová – MBA Prievidza

             

            Rozpis zápasov: 

             

            Piatok 22.9.2023

            14.00h - B.S.C. Bratislava vs. BK Lokomotíva Sereď

            16.00h - BK AS Trenčín vs Inter Bratislava

            18.00h - ŠBK Handlová vs. MBA Prievidza

             

            Sobota 23.9.2023

            09.00h - BK Lokomotíva Sereď vs Inter Bratislava

            11.00h - MBA Prievidza vs MBK Slávia Trnava

            13.00h - B.S.C. Bratislava vs ŠBK Handlová

            15.00h - MBK Slávia Trnava  vs B.S.C. Bratislava

            17.00h - ŠBK Handlová vs BK Lokomotíva Sereď

             

            Nedeľa 24.9.2023

            08.00 - BK AS Trenčín vs MBA Prievidza

            10.00h - ŠBK Handlová vs MBK Slávia Trnava 

            12.00h - B.S.C. Bratislava vs  BK AS Trenčín

             

          • Deň otvorených dverí v Dome karpatských Nemcov

          • Karpatskonemecký spolok v spolupráci s mestom Handlová otvoril v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva dvere do svojho domu stretávania v Handlovej. Keďže sa od septembra na našej škole opäť vyučuje nemčina, využili sme túto šancu a boli sme sa s našimi siedmakmi pozrieť, čo všetko sa v ňom skrýva.

            Privítali nás členky spolku, porozprávali nám o histórii nášho mesta a jeho prvých obyvateľoch, ktorými boli práve Nemci. V pamätnej izbe, ktorá dýchala duchom minulosti, sme si prezreli rôzne dobové predmety a započúvali sme sa do rozprávania o tom, ako sa žilo v Handlovej po 2. svetovej vojne, ale i o tom, že podstatu slova domov by sme mali vnímať hlavne srdcom.

          • Medzinárodný deň čokolády v ŠKD

          • V ŠKD sme 13. 9. mali výnimočne sladký deň. Súťažami, pohybovými a vytrvalostnými hrami sme oslávili Medzinárodný deň čokolády. Deti ochutnávali jej rôzne druhy a tiež sa dozvedeli o priaznivom vplyve skutočnej čokolády na naše zdravie. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí nám čokoládu do ŠKD poslali. Zásoby máme ešte aspoň na mesiac.

          • Priateľské derby U15 v prospech našich žiakov

          • V stredu odohrali priateľský zápas tímy, ktoré sa poznajú z minulej sezóny a stretli sa v semifinále majstrovstiev Slovenska. V zápase, v ktorom nešlo vôbec o výsledok, si zahrali všetci hráči a ukázali obom trénerom, na čom majú tímy pred začiatkom popracovať. Záver zápasu priniesol dramatickú koncovku, kde sa nakoniec šťastie priklonilo na stranu nášho tímu.

            ŠBK Handlová - MBA Prievidza 82:80 (21:26, 22:18, 11:26, 25:10)

             

            Už 22. 09. otvoria tieto 2 tímy úvodný elitný ligový turnaj, ktorý sa uskutoční počas troch dní v Handlovej!

          • Pripomenuli sme si...

          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia si pripomíname 9. septembra. Pri tejto príležitosti si Dom kultúry mesta Handlová  pre našich druhostupniarov pripravil výchovno-vzdelávací program. Históriou a udalosťami 2.sv.vojny ich sprevádzal Branislav Čukan, ktorý vyštudoval učiteľstvo dejepisu. Žiaci mali vďaka jeho výkladu i zaujímavým audiovizuálnym nahrávkam možnosť získať komplexnú predstavu o tom, čo holokaustu predchádzalo, ale i to, ako kruto sa realizoval v koncentračných táboroch. Program bol výborným pripomenutím histórie, na ktorú by sme nemali zabúdať.

            Ďakujeme.

          • Deviataci sa začínajú hľadať

          • Naši najstarší od začiatku roka nezaháľajú a zamýšľajú sa nad tým, kam po skončení školy. Vo štvrtok 07. septembra sa 54 deviatakov zúčastnilo na burze stredných škôl vo Vrútkach s názvom ŠTUDUJ DOPRAVU. Na burze sa predstavili stredné školy z celého Slovenska, ktoré sú zamerané na  odbory týkajúce sa dopravy. Deviataci dostávali informácie priamo od pedagógov a študentov. Vyskúšali si, ako je to sedieť za volantom veľkého autobusu či vlaku. Zaujal ich aj trenažér, ktorý stimuloval náraz pri rýchlosti 30 km/h, ale ich pozornosti neušli ani opilecké okuliare, s ktorými si užili chôdzu medzi kužeľmi. Našli sa aj takí, čo sa nehanbili vyskúšať si svoje vedomosti a zručnosti pri poskytovaní prvej pomoci. Bolo to príjemné a hlavne poučné dopoludnie. Možno niektorých oslovilo natoľko, že si pre svoje ďalšie študentské roky vyberú práve jednu z týchto škôl.

          • Oznam

          • Milí rodičia,

            pozývame Vás na triedne aktívy 2. - 4. ročníkov, 6. - 9. ročníkov, ktoré sa uskutočnia dňa 13. 09. 2023 o 15.30 h v triedach s triednymi učiteľmi ( prvé a piate ročníky rodičovský aktív nemajú).

          • Najmladšia PRÍPRAVKA "Naša budúcnosť" 1. - 2. ročník má za sebou úspešný štart! Ako premiéra dopadla?

          •  

            Prípravky sme spustili okamžite od začiatku školského roka a sú k dispozícii pre všetky deti ZŠ 1. - 4. ročníka! "Naša budúcnosť" 1. - 2. ročník a "Nová generácia" 2. - 3. ročník majú za sebou prvé tréningy. Prinášame foto a video návrat k prvým tréningom. 

             

            Online registrácia TU

             

            Skladba tréningového procesu prípraviek:

            – 25% – rôzne športové aktivity a hry s loptou,

            – 20% – koordinácia a footwork (bežecké súťaže),

            – 20% – basketbalová technika,

            – 20% – gymnastika,

            – 15% – basketbalová hra.

             

            Samozrejmosťu sú:

            - len kvalifikovaní tréneri,

            - individuálny prístup,

            - všestranný pohybový rozvoj mladého športovca,

            - rodinná a pohodová atmosféra,

            - tréningový proces zábavnou a modernou formou.

             

            Každé dieťa má zabezbečený pitný režim.

          • Deň gramotnosti na 1. stupni

          • 8. september je u nás v škole každý rok čímsi netradičný. Venujeme ho aktivitám na posilnenie žiackej gramotnosti v rôznych oblastiach. Je nám veselo, zábavne a naučíme sa veľa nových zručností do praxe.

            Druháci spoznávali mince a bankovky pomocou makiet, urobili si maskota Euroníka, debatovali o hodnote peňazí, rozumnom hospodárení s nimi, o význame sporenia a vlastnej pokladničky. Vyskúšali si svoje čitateľské zručnosti pri čítaní rozprávky o Nosaníkovi, potom riešili úlohy na čítanie s porozumením a formou ilustrácií dokončili rozprávku.

            V 3.A malí detektívi zisťovali, aký je to dnes vlastne deň, čašníci účtovali objednávky jedál, popletkovia robili poriadok v rozhádzaných vetách. Rozprávkari, ilustrátori a nožničkári vylepšovali rozprávky.

            V 3. B sa deti rozprávali o tom, kam sa kotúľajú peniaze. Najskôr boli v reštaurácii, potom sa na  stránke www.inzlatka.sk učili, ako zaobchádzať s peniazmi, a nakoniec sa v rámci čitateľskej gramotnosti nasmiali na popletených vetách.

            No a štvrtáci, tí si pre najmenších prváčikov pripravili parádnu tržnicu a Deň gramotnosti si naozaj užili. Od počiatočných príprav cez poskytovanie služieb reálnym zákazníkom až po počítanie zisku. Vyrábali, predávali, ponúkali služby, zábavu a prváci veseloooo nakupovali. Pripravili si peniažky, aby mali dosť napríklad na jabĺčko, hrušku, chlebík, syr či rajčinu v obchode pani Lienky. Alebo na cukrovinky v cukrárni či na veštenie vo veštiarni. Všetko zvládli šikovne a financie sú im naozaj blízke.

          • Deň gramotnosti - 2. stupeň

          • Druhostupniari si Deň gramotnosti vychutnali v porovnaní s „malkáčmi“ v už trošku vyšších leveloch.

            Na matematike pracovali s reklamnými letákmi jednej matematickej súťaže. Úlohou žiakov bolo najskôr pozorne si preštudovať leták a následne odpovedať na zadané otázky týkajúce sa organizácie súťaže, podmienok zapojenia sa do nej, odmien, ktoré môžu žiaci vyhrať a podobne. Potom trénovali finančnú gramotnosť v praktických úlohách, ktoré si sami zvolili. Odmenou za vynaloženú snahu im bola prvá známka v tomto školskom roku, ako inak, JEDNOTKA!

            Na hodine slovenčiny odhaľovali žiaci tajomstvo čokolády. Testovali chute, sledovali zloženie rôznych druhov čokolád, čítali informácie z obalov. Odhalili, čo všetko sa skrýva v popisoch na obaloch, zistili rozdiel medzi horkou a mliečnou čokoládou, ale aj palmovým tukom a kakaovým maslom. Dospeli k záveru,  že to, čo najlepšie chutí, nie je vždy práve najzdravšie a už vôbec nie diétne.

            Na hodinách cudzieho jazyka pracovali žiaci viac s knižnými slovníkmi a precvičovali si správnu výslovnosť. Čitateľskú gramotnosť posilnili prácou s neznámym textom.

            Na biológii sa žiaci priučili sociálnej gramotnosti. Oboznámili sa s témou cukrovky, ktorú má v škole viacero žiakov, vysvetlili si, čo to je a aké sú príznaky, aby vedeli v prípade núdze spolužiakom pomôcť. Videli dokonca aj podávanie inzulínovej injekcie.

            Na občianskej náuke si žiaci robili online kvíz, kde rozoznávali hoaxy o korone, 5G sieti, politike a pod.

        • Ponuka krúžkov v šk. roku 2023/2024
          • Ponuka krúžkov v šk. roku 2023/2024

          • V našej škole sa žiakom radi venujeme aj po vyučovaní. Aj tento rok máme pre nich bohatú ponuku záujmových krúžkov. Žiaci ich môžu bezplatne navštevovať vďaka vzdelávacím poukazom.

             

            ✅ Všetkodoučko v 3.B – p.uč. Lachová

            ✅ Turistický krúžok v 2. A – p. uč. Vašková

            ✅ Knihomoli 1. – 4. ročník – p. uč. Vašková

            ✅ Smarťankovia v 3. A – p.uč. Matiašková

            ✅ Gymnastika A – p.uč. Bajánová

            ✅ Gymnastika B – p. uč.  Brayerová

            ✅ Čo ja viem – O. Köszegyová

            ✅ Zábavná slovenčina – p.uč. Buterinová

            ✅ Malý kuchárik – p.uč. Štinglová

            ✅ Basketbalový krúžok 1. – 2. ročník – p. tréner Beránek

            ✅ Basketbalový krúžok 3. -4. ročník – p. tréner Beránek

            ✅ Osteopatológia - p. uč. Kmeťová

            ✅ Angličtina hravo 5.-7.roč - p. uč. Boďová

            ✅ Programovanie v Delphi - p. uč. Botka

            ✅ Turistický krúžok - p. uč. Botka

            ✅ Francúzsky jazyk - p. uč. Findrová

            ✅ Doučovanie zo SJL (pre všetkých) - p. uč. Štupáková

            ✅ Technik  - p. uč. Štaudinger

            ✅ Fitko -  p. uč. Štaudinger

            ✅ Cvičko (aerobic + pilates) - p. uč. Lachová

            ✅ Výtvarný krúžok - p. uč. B. Marková

            ✅ Relaxačný krúžok - p. uč. V. Marková

             

            Okrem ponúkaných krúžkov budú naše deti ešte celý polrok pokračovať aj v tréningoch O2 Športovej akadémie Mateja Tótha vďaka výhre v hlasovacej súťaži.

          • Aktívny basketbal pre najmenších /ONLINE PRIHLÁŠKA/

          • ktívny basketbal pre najmenších je určený všetkým deťom 1. – 4. ročníka ZŠ. ONLINE PRIHLÁŠKA TU

             

            Cieľom prípraviek je, aby sa deti športom zabávali a získavali pozitívne športové skúsenosti. V prípravke sa zoznamujeme nielen so základmi basketbalu, ale aj so základmi atletiky a gymnastiky.

             

            Aktívny basketbal pre najmenších odštartovali hneď prvý školský deň prípravkári "Nová generácia" 3. - 4. ročník. Aj keď sa škola ešte poriadne ani nezačala, prípravky spúšťame okamžite od začiatku školského roka a sú k dispozícii pre všetky deti ZŠ 1. - 4. ročníka! Ako to dnes vyzeralo prinášame vo fotogalérií. 

             

            Skladba tréningového procesu prípraviek ŠBK:  

            – 25% – rôzne športové aktivity a hry s loptou,

            – 20% – koordinácia a footwork (bežecké súťaže),

            – 20% – basketbalová technika,

            – 20% – gymnastika,

            – 15% – basketbalová hra.

             

            Podrobné informácie nájdete na tomto odkaze!

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie