• Stredoeurópska basketbalová liga mládeže s účasťou našich žiakov!

          • Už zajtra 28. októbra vyrazia chlapci z kategórie U14 reprezentovať Mesto Handlová,  Základnú školu, Mierové námestie a svoj klub ŠBK Handlová v zápasoch Stredoeurópskej basketbalovej ligy - CEYBL. Zápasy sú naplánované od 28. do 30. októbra 2022.

            Celkovo je v lige evidovaných 13 tímov. Zverenci trénera Jána Beráneka odohrajú počas 3 dní až 5 zápasov proti tímom z Poľska, Českej republiky a Nemecka.

            Tím sa skladá výhradne zo žiakov našej školy: Kristián Kúdela, Lukáš Kúdela, Peter Kuruc, Vratko Štupák, Samuel Ofčák, Miroslav Karásek, Tobias Chudý, Tomáš Botka, Vladimír Palatický, David Prokein, Šimon Palásthy, Matúš Palásthy, Damián Karvačka a Damián Balážik.

             

            Úvodný ligový turnaj odohrajú v Poľsku v meste Wroclaw. Všetky zápasy bude možné sledovať naživo:

             

            Piatok 28.10. o 14.40h

            Thuringia Select Team - ŠBK Handlová

            https://youtu.be/BqJMWTov0pE

            Piatok 28.10. o 18.20h

            ŠBK Handlová - BA Nymburg

            https://youtu.be/hWAuTVUxvIM

            Sobota 29.10. o 9.00h

            WKK Wroclaw - ŠBK Handlová

            https://youtu.be/nTSvBVvB1-g

            Sobota 29.10 o 18.20h

            Levharti Chomutov - ŠBK Handlová

            https://youtu.be/h1YVP09gH98

            Nedeľa 30.10. o 9.00h

            ŠBK Handlová - ADFORS Basket Litomyšl

            https://youtu.be/fVoIDHJJwJA

          • TIMEOUT ZÓNA opäť modernejšia!

          • V TIMEOUT ZÓNE môžu deti od pondelka sedieť v novej pohodlnej sedačke. Pridaná je aj vitrína s úspechmi našich detí, stôl a ďalší nábytok. Zóna slúži na pohodlné čakanie žiakov pred športovou prípravou a telesnou výhcovou.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Každý štvrtý októbrový pondelok je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podporiť vzťah žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu, poznávaniu a získanie väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            Medzinárodný deň školských knižníc sme si na prvom stupni pripomenuli zábavno – súťažným kvízom tretiakov. Rýchle prihlásenie a správne odpovede boli zárukou získania sladkého bodíku. Obidve súťažiace družstvá si za svoje vedomosti o rozprávkach, knihách a abecede odniesli sladkú odmenu. Oslávime aj na budúci rok :)

          • Čitateľské dielne – 2. kapitola

          • Téma:  Záložka do knihy

            Trieda: 2.A  2.B  3.A  3.B

            Miesto:  Triedy a školská knižnica

            Cieľ: Odovzdať tip na super knihu pre kamaráta

            Forma: Beseda, výmena záložky

            Hodnotenie: Nechávame na Vás 😊

            Naše hodnotenie: Super, tešíme sa na ďalšiu aktivitku

          • Dôležitý oznam

          • Prosíme rodičov, aby si skontrolovali platby za stravu za mesiac november. Momentálne už má byť uhradená s variabilným symbolom 1122.

            Ďakujeme!

          • Poznaj dreviny v areáli školy!

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa stromov naše ôsmačky pod vedením pani učiteľky Kmeťovej umiestnili na stromy v areáli školy malé štítky s ich názvami. A tak od 20. októbra presne vieme, pod akým stromom diskutujeme na hodinách ETV, ako sa volá strom, za ktorý sa schovávajú družinári, alebo čo sú to za dreviny, ktoré sa nám v horúcom lete starajú o príjemný chládok. Aj takto vyzerá biológia v praxi.

          • Október – Mesiac úcty k starším

          • "Malkáči" sa spojili, od prváčikov po štvrtákov.

            S pani učiteľkami nacvičili pesničku

            ako poďakovanie starým rodičom za všetko,

            čo pre nich robia, pretože si to zaslúžia...
             

            Natrhám si kvety pod lesom na stráni,

            Vám, starí rodičia, kytku dám do dlaní.

            Hoc´ vlas Vám šedivie a zrak sa zakalí,

            prijmite od detí najkrajšie pozdravy.

            Prijmite pesničku, čo slzou prevlhla,

            s červenou mašľou spievanou od hrdla.

            Nech sa Vám predĺži životná vaša púť,

            želáme zo srdca, vnučka i vnuk.

             

            Ľúbime Vás!


             

          • Jesenné potulky škôlkarov po škole

          • Šikovní štvrtáci s pani učiteľkami Doletinovou, Čisárovou a Brayerovou pripravili pre škôlkarov –predškolákov handlovských škôlok jesenné potulky po triedach našej školy. Okrem pekne vyzdobenej školy detičky videli rozprávku o repke, vypočuli si rozhovor dvoch zmrzlín, bavili sa pri zábavnej matematike a s veselou hudbou si precvičili telo v novej telocvični. Nezabudli po špičkách nakuknúť do prváckych tried, kde našli svojich bývalých kamarátov zo škôlky. V útulnej komôrke pani špeciálnej pedagogičky sa im tiež páčilo. Na záver im štvrtáci darovali čarovnú rastlinku - nádchovník, ktorú pre nich s láskou vypestovali. Veríme, že im prinesie veľa zdravia.

            Ďakujeme deťom aj pani učiteľkám za návštevu a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia.

             

          • Biológia v znamení praktických aktivít

          • Elektronický mikroskop pani učiteľky Lesany Kmeťovej sa stal už pomaly tradičnou pomôckou na hodinách biológie. Svet pod ním vyzerá úplne inak a mnohí naši žiaci ho takto videli prvý raz. Po pozorovaní plesní, kvasiniek z burčiaku či zárodkov vo vajíčku v nižších ročníkoch prišiel čas aj na praktické úlohy pre deviatakov. Tí však nepozorovali pod mikroskopom, ale voľným okom. Pri preberaní tematického celku MINERÁLY A HORNINY si vyrobili roztok vody a soli a počas niekoľkých dní sledovali v triede kryštalizáciu.

            Aktivitu navyše v rámci medzipredmetových vzťahov šikovne využili aj vyučujúce slovenského jazyka, a síce na zopakovanie učiva o statickom a dynamickom opise.

          • Športové triedy vo fitness

          • Športové triedy v najstarších ročníkoch pokračujú aj v novom školskom roku v spolupráci so skvelým fitness SPORT CENTRE STARTRAC Handlová. Hlavným cieľom tejto spolupráce je ukázať mládeži v Handlovej, že existujú miesta, kde sa dá tiež pravidelne stretávať a spraviť niečo pre svoje zdravie, vzhľad a mentálnu pohodu.Deti su rozdelené do jednotlivých skupín, nakoľko dbáme na individuálny prístup ku každému dietaťu.

          • Hodina fyziky trochu inak

          • 19. októbra sa naši najstarší vybrali do veľkej Bratislavy. Cieľom cesty bola návšteva centra vedy a techniky: Aurelium.

            Pod dozorom odborného pracovníka si vyskúšali rôzne fyzikálne a chemické pokusy. Objavili zákutia rôznych odborov fyziky, ktoré im boli pri jednotlivých expozíciách popísané a vysvetlené.

            Pobavili sa najmä pri výrobe elektrickej energie vlastnou silou a meraním rýchlosti pri bicyklovaní. Odhalili aj záhadu elektrického náboja pri obsluhovaní Van de Graaffovho generátora, čo ich na hodinách ešte len čaká. Pozorne si pozreli aj zmenu chodu lúčov šošovkami, pochopili optické klamy pri použití rovinného zrkadla a počítali farebné lúče po prechode optickým hranolom. Ich pozornosť si vyslúžila aj miestnosť určená pre pokusy z akustiky, kde sa vyhrali s frekvenciami rôznych zvukov a hudobných nástrojov.

            Naši deviataci boli na seba hrdí, že teoretické poznatky z hodín fyziky vedeli s ľahkosťou použiť aj v praxi.

          • Deň otvorených dverí v našom meste

          • Naše deti sú tvory zvedavé a rady nakúkajú do zákulisia všade tam, kde sa dá. A tak sme sa so žiakmi 6. C, 6. A a 7. A v rámci Dňa otvorených dverí v samospráve mesta Handlová vybrali na návštevu mestských organizácií. V dome kultúry sme zistili, kde ukrývajú rekvizity a kde sa prezliekajú a chystajú herci na javisko. Postavili sme sa na dosky, ktoré znamenajú svet, a pozreli sa do sály inak ako diváci. V centre voľného času nás zapojili do kultúrneho a divadelného programu a ukázali nám, ako môžeme aktívne tráviť voľný čas. So zvedavosťou sme na mestskej polícii sledovali zábery kamier, ktoré sú v našom meste, a so zatajeným dychom počúvali o tom, ako fungujú zásahy a čo všetko taký policajt a jeho kolegovia musia v práci riešiť. Zaujali nás aj výstroj a technika, ktorú pri práci používajú. Siedmaci si pozreli mestský úrad, kde boli svedkami „akože“ svadobného obradu. Navštívili aj klientske centrum v podnikateľskom inkubátore, kde sa dozvedeli niečo viac o histórii ťažby hnedého uhlia v Handlovej a o dôvodoch jej ukončenia. A keďže sa radi hráme, veľký úspech mali aj netradičné vedecké hračky na námestí, kde si žiaci mohli vyskúšať fyziku v praxi. Krátke prednášky firmy Hater o pestovaní cibuľovín a iných kvetov uzatvárali kruh nových informácií, ktoré žiaci v rámci DOD získali. Sladký cukrík a cibule trvaliek boli len časťou odmeny. Tou druhou boli určite zážitky a učenie trochu inak – mimo školských lavíc.

            Ďakujeme samospráve mesta za možnosť nakuknúť aj na nevšedné miesta.

          • Škaredé káčatko

          • Aké je to byť „iný“? Akú váhu majú slová? Môžeme svojím konaním ovplyvniť život ľudí okolo nás?

            Odpovede na tieto otázky sme našli v telocvični našej školy dňa 20. 10. 2022. Divadelné predstavenie Škaredé káčatko priblížilo našim prvostupniarom rozprávku Hansa Christiana Andersena, ktorú pozná celý svet.             V predstavení sa deti stretli s mnohými zvieracími postavami, ktoré zobrazujú rozmanité ľudské vlastnosti a povahy. Prostredníctvom veršovaných dialógov a veselých pesničiek poukázalo našim deťúrencom na spoločenské rozdiely a primeraným spôsobom predstavilo problematiku rasizmu.

            Prenieslo deti do rozprávkového sveta, v ktorom možno spoznali samé seba...  

          • Dvere mesta dokorán

          • 19.10.2022 otvorili svoje brány mestské organizácie v našom meste. A tak naši malkáči mohli  spoznať miesta, na ktoré sa bežne nedostanú. Prváci  ďakujú pracovníkom Mestskej polície za milé prijatie a priblíženie činnosti práce mestských policajtov. Druháci zas veľké ĎAKUJEM posielajú  pánom z Domu kultúry, ktorí ich s dobrou náladou previedli zákutiami ich pracoviska. Tretiaci si užili zábavu s vedeckými hračkami pod záštitou firmy Hater, dozvedeli sa zaujímavosti zo sveta fauny a domov si odniesli cibuľky rastlín. Na Mestskom úrade, v obradnej sále, sa z nich stali svadobčania. Ďakujeme všetkým mestským organizáciám za ich otvorené dvere.

            Fotky hovoria za všetko!

             

             

          • VIAC LÁSKY A MENEJ PLASTOV

          • Pani učiteľka Lesana Kmeťová a žiačky 8. ročníka sa zapojili do výzvy s názvom "Viac lásky, menej plastov". Vyrábali 100% rozložiteľné "dušičkové" venčeky z materiálov, ktoré si nazbierali v prírode. Poukázali tak na fakt, že aj pri spomienke na našich zosnulých sa dá myslieť ekologicky a nie je potrebné ešte viac zaťažovať životné prostredie plastovými kyticami. A nakoniec, to najdrahšie a najkrajšie predsa nenosíme na hrob, ale v srdci. :)

          • Jedzme zdravo

          • V čase od 10. – 12. októbra sa žiaci v ŠKD učili  o zásadách zdravého životného štýlu. Záujem mladších vzbudila poučná rozprávka o zajkovi, starší zas zostavovali vlastný jedálny lístok, odpovedali na netradičné kvízové otázky, či lúštili osemsmerovku. Aktivita „uhádni, čo ješ“ sa stretla u detí s veľkým potešením. Rozoznávali v nej rôzne druhy ovocia a zeleniny nielen zrakom, ale aj so zaviazanými očami hlavne chuťou. Utvrdili sme sa, že zaujímavou a hravou formou si deti najlepšie uvedomia význam racionálnej výživy pre zdravie nás všetkých.

          • Zeleninový piatok

          • V piatok  sa chodbami 1. stupňa niesla netradičná vôňa. V triedach sa učilo trochu inak ... . Zeleninovo. Žiaci si priniesli zeleninu, ktorú vypestovali rodičia v záhradkách, ale aj kúpenú v obchode. Zopakovali si ich názvy a spoznali aj nové, menej známe druhy zeleniny - mangold, ačokču, pór, brokolicu a rukolu. Oboznamovali sa s ich chuťou, učili sa aké vitamíny zelenina obsahuje. Nielen chuťové poháriky, ale aj zrak mal čo robiť.  V triedach sa to hmýrilo rôznymi farbami, tvarmi, veľkosťami a popri tom si žiaci nezabudli zopakovať abecedu, hláskový rozbor, slovné druhy a pravopis slovies. Verím, že tento víkend bola naša strava plná zdravej zeleniny. Dobrú chuť!

          • Na Orave dobre, na Orave najlepšie

          • „Ej, veru, dobre že nám bolo, dobreee!“ pochvaľovali si šiestaci, keď sa 11. októbra vrátili z exkurzie na Orave.  Doobeda zdolali 678 schodov Oravského hradu a naučili sa čosi nové a zaujímavé, poobede si zase dopriali zábavu a oddych medzi dravcami v stredovekom archeoskanzene Sokoliarov kráľa Svätopluka. Najviac ich ohúrili, samozrejme,  samotné dravce a ich prelety ponad hlavy. Na „vlastnej ruke“ si mohli vyskúšať ich pristátie a pohladiť ich po perí.  Záverečný prelet orla  tesne ponad ležiace deti bol čerešničkou na torte, ktorú si deti budú ešte dlho pamätať. Opäť sa raz potvrdilo, že dávať deťom nielen vedomosti, ale aj zážitky, sa ešte vždy oplatí. 

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie