• Tak sme to zvládli!

          • Piataci úspešne ukončili školský rok a z "malkáčov" sa stali "veľkáči". Získali nové vedomosti a zručnosti, no posledné dni dokázali, že vedia aj to podstatné. Že v živote sú dôležité vzťahy a priateľstvá, ktoré utužujeme aj "pokecmi" či spoločnými hrami. Tak sa naše triedy premenili na hráčske brlohy plné smiechu, zábavy a priateľských prekáračiek.

          • Rozlúčková party 4. B

          • Krásny deň plný prekvapení zažili žiaci 4. B u triednej učiteľky M. Čisárovej na chalupe. Deti a rodičia si pre pani učiteľku pripravili krásne básničkové pásmo a darčeky. Nemala slov a slzy dojatia a prekvapenia jej stekali po lícach. Na rozlúčke nechýbala ani opekačka, pri ktorej pomáhal pán asistent, a dve krásne torty. Deti i dospelí naozaj všetko pojedli. Strávili spolu príjemné popoludnie plné džavotu, smiechu a spevu. Pani učiteľke sa nechcelo veriť, že už sú za nimi 4 spoločné školské roky. Nikomu sa veru nechcelo ísť domov.

          • Sladká bodka na záver

          • S blížiacim sa koncom školského roka sme v školskom klube detí pripravili rozlúčku s deťmi štvrtých ročníkov, ktoré navštevovali ŠKD. Za sladkým dňom sa skrývalo prekvapenie. Pán Michal Sekereš prišiel deťom porozprávať o príprave letných osviežujúcich nápojoch. Deti mali možnosť ochutnať citronádu s bazovým sirupom a mätou. Urobil im cukrovú vatu s rôznymi letnými príchuťami. Porozprával o súťažiach, ktorých sa zúčastňuje v sabráži. Detským sýteným nápojom sme odštartovali ďalšie aktivity. Všetky deti boli odmenené príveskami na kľúče v tvare smajlíkov. Sladký deň pokračoval s krájaním veľkej torty od  pani Ďurčovičovej. Lahodným osviežením na záver bola dyňa. Všetkým deťom prajeme pekné slnečné prázdniny. Poďakovanie patrí pánovi Sekerešovi, pani Ďurčovičovej a pani vychovávateľke Pepichovej a Valuchovej za prípravu sladkého dňa.

             

          • Rozlúčka s praktikantkami

          • Neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu sú aj praktikantky – študentky Súkromnej pedagogickej školy v Žiari nad Hronom. Dievčatá praxovali v piatom oddelení ŠKD, počas celého školského roka. Plnili si úlohy, ktoré im vyplývali z povinnej pedagogickej praxe. Pripravovali pre deti rôzne aktivity, hry, prezentácie. Záver praxe ukončili rozlúčkovým posedením. Deti im poďakovali vlastnými výrobkami. Poďakovanie patrí dievčatám za ich aktivity, ale aj deťom, ktoré trpezlivo počúvali a zvládali nimi pripravované témy.

          • Účelové cvičenie

          • Po náročných školských dňoch určite dobre padne každému žiakovi oddych a relax. Preto naši druhostupniari absolvovali v pondelok 26. júna účelové cvičenie. Zopakovali si v praxi základné pravidlá správania sa v prírode i ochranu zdravia. Venovali sa relaxovaniu v podobe zdravého pohybu i psychohygienických aktivít. Prežili slnečný deň, ktorý svojou atmosférou naznačoval blížiacu sa letnú pohodu.

          • Oznam školskej jedálne

          • Oznamujeme rodičom a žiakom, že výdaj obedov v nasledujúcich dňoch bude:

            ŠTVRTOK 29.06.2023               od 11.00 h do 13.15 h

            PIATOK 30.06.2023                   od 9.30 h do 12.15 h

          • Malé múzeum

          • Oplecko, lajblík, piestik alebo čo naše staré mamy vedeli a my už nevieme

            V jeden týždeň na nás dýchla história. Učebňa hudobnej výchovy sa premenila na malé múzeum. Pani učiteľka Dobišová priniesla zopár vecí zo svojej domácej zbierky a pripravila pre deti pútavé rozprávanie o tom, ako sa v našich domácnostiach kedysi žilo. Naše malé múzeum sme tematicky rozdelili na tri časti – hračky+ oblečenie pre bábätká, vybavenie domácností + domáce práce a kroje. Deti boli prekvapené z mnohých faktov – oblečenie pre bábätká si kedysi mamy šili a plietli doma, dievčatá mali doma iba jednu bábiku, vzácnosťou bola chodiaca bábika alebo fotoaparát s bleskom a klasickým filmom. Dozvedeli sa, akým spôsobom sa vyrábali látky a oblečenie, ako vyzerala starodávna žehlička a váha na potraviny alebo drevený piestik na pranie. Neverili, že v starej kuchárskej knihe sa naozaj dočítajú, že si ľudia kedysi varili vyprážaný mozog alebo obličky. Na krojoch obdivovali krajky a výšivky. Naučili sa, že vestička sa volá lajblík a košeľa oplecko. Prednášky v improvizovanom múzeu trvali celý týždeň a vystriedali sa pri nich takmer všetky triedy našej školy. A čo bolo pre deti najzaujímavejšie? Počas rozprávania pani učiteľky si mohli jednotlivé exponáty vziať do ruky a preskúmať. A to bol pre všetkých zlatý klinec programu, pretože to nadšenie v očiach detí hovorí za všetko.
            A čo skrývajú vaše povaly, humná a pivnice? Preskúmajte ich! Leto je na to ako stvorené.

          • NA HODINU UČITEĽOM

          • Hovorila som jej TRIEDA, v ktorej sa na slovenčine dalo všetko. Trieda plná šikovných, ambicióznych a tvorivých žiakov. Veselá partička, ktorá sa vedela učiť i zabávať. Lietala so mnou na krídlach kníh aj fantázie, viedla dišputy o kontroverzných témach, pila so mnou na doučku čaj. Tvorila články do školského časopisu, v rámci čitateľskej gramotnosti porovnávala kvalitu čokolády či kolektívne recitovala Mor ho! 9. B. Postarala sa mi o parádne zážitky a chvíle plné pozitívnych emócií, na ktoré určite nezabudnem.
            Posledná aktivita, ktorú som si pre týchto skvelých deviatakov pripravila, bola výzva „Hodinový učiteľ“. Malé skupinky žiakov si mali pripraviť kompletnú vyučovaciu hodinu na rôzne témy týkajúce sa jazykovedy a vývinu jazyka. V ich rukách bol celý manažment hodiny – od domácej prípravy prezentácie, pracovného listu i zábavných aktivít až po priamu prezentáciu pred žiakmi na hodine. Nechýbalo preverovanie vedomostí, známkovanie i trestanie disciplinárnych priestupkov. Každá vyučujúca skupina si mohla zvoliť vlastné pravidlá a užiť si tak svojich 45 minút učiteľskej „slávy“ (niektorí aj potu). A ja, ja som sa stala žiačkou Katkou a vychutnala som si tieto hodiny zo školskej lavice.
            Výsledky?
            1. Žiaci sa zdokonalili v prezentačných zručnostiach a spolupráci.
            2. Zistili úroveň svojich manažérskych kvalít.
            3. Mnohí prekonali aj prekvapili seba samých (i mňa).
            4. Pochopili doteraz ťažko chápanú pozíciu učiteľa.
            5. Naučili sa, že keď už niečo robia, tak poriadne. A aj to, že rešpekt nie je pre tých, ktorí si ho vyžadujú, ale pre tých, ktorí si ho zaslúžia.

            Sledovala som ich odhodlanie, nasadenie, zodpovedný prístup i stres. Odviedli naozaj kvalitnú prácu, a preto viem, že sú na strednú školu pripravení. Prežila som vďaka nim najkrajší školský mesiac. Vzácny poprijímačkový čas, kedy som konečne mohla učiť nielen to, čo musím, ale skôr to, čo chcem, ako chcem a čo považujem pre ďalší život za dôležité. Ach, kiežby sme si takýchto chvíľ mohli v školstve dovoliť viac!
            Ďakujem vám, finalisti z 9. B, že ste so mnou chceli 4 roky rásť a že som vďaka vám rástla i ja.

            P. S. Nevulgárne hodiny o vulgarizmoch (najnáročnejšia úloha) boli úplne TOP! Ale to treba zažiť naživo! Klobúk dole pred mladými „učiteľmi“.

            K. Štupáková – slovenčinárka

          • Dotácia na stravu

          • Vážení rodičia, dovoľujeme si Vám pripomenúť, že ak si chcete uplatniť dotáciu na stravu na budúci školský rok, je potrebné tak urobiť najneskôr do 30.06.2023.

            Od budúceho šk. roka je nutné požiadať  o dotáciu znova, ak ste tak už neurobili v mesiaci jún.

            Ďakujem.

                                                vedúca ŠJ

          • Mohykáni, Tonkawovia, Siuxovia a Pocahontas v ŠKD

          • Vo štvrtok sa z detí v školskom klube stali zástupcovia indiánskych kmeňov. Indiánky aj Indiáni predviedli svoju šikovnosť v rôznych kmeňových hrách. Svoju zručnosť preukázali pri výrobe čeleniek, bojovú šikovnosť si vyskúšali pri hode tomahawkom, rýchlosť a pozornosť predviedli pri chytaní zajatcov a bystré hlavy si zapamätali všetky názvy obrázkov na potulkách indiánskym chodníkom. Indiánsky deň v školskom klube detí sa vydaril.

             

             

          • Nové číslo školského časopisu Úsmev

          • Naši žiaci zase niečo popísali, niečo povymýšľali, niečo pokritizovali. Niečo namaľovali, niečo vytvorili a niečo zažili.
            A vždy sa s vami o to radi podelia. Príjemné listovanie v ďalšom čísle nášho ÚSMEVU! 

          • TRÉNERI A RODIČIA VS HRÁČI ŠBK HANDLOVÁ

          • Už v stredu 28.06. si tréneri a rodičia  zmerajú svoje sily s jednotlivými kategóriami od prípravky až po juniorov! Ako je zvykom, čaká nás poriadna show. ŠTARTUJEME o 16.00h

             

            Rozpis zápasov :

            16.10h Pripravka "Naša budúcbosť" 1. - 2. ročník

            16.30h Prípravka "Nová generácia" 3. - 4. ročník

            16.50h U12 chlapci

            17.10h U13 dievčatá

            17.30h U14 chlapci

            17.50h U15 dievčatá

            18.10h Kadeti

            18.30h Mladí muži

            Akcia bude zároveň aj rozlúčkou so sezónou 2022/2023.

            28. jún - telocvičňa ZŠ, Mierové námestie, Handlová. Nebude chýbať skveký DJ, občerstvenie a fantastická rodinná atmosféra . Kto už zažil záverečný zápas sezóny v ŠBK, určite vie o čom píšeme .

          • 7. ročník ŠKOLSKÉHO STREETBALLU 2023 sa zúčastnilo viac ako 130 detí

          • Školský Streetball ovládli žiaci z Prievidze. Vo finálových zápasoch v mladšej, ale aj v staršej kategórii zdolali handlovské tímy práve žiaci z Prievidze.

            V súbojoch o celkového KRÁĽA kurtu v hre 1:1 sa odohrali famózne zápasy v oboch kategóriách a opäť to bolo derby medzi Handlovou a Prievidzou.

            Víťazom sa stal dnes každý jeden účastník, ktorý si okrem krásneho športovévo zážitku odniesol minimálne sladký balíček od spoločnosti ATC.

            Poďakovanie patrí všetkým účastníkom, školám z Prievidze, zo Žiaru nad Hronom a z Banskej Bystrice, ktorí merali cestu do Handlovej len preto, aby mohli zažiť školský streetball naživo. Ďakujeme hlavným partnerom podujatia: Check point barbershop @atc Sport Centre Startrac Mesto Handlová Základná škola, Mierové námestie, Handlová . Aj vďaka partnerom si decká mohli zahrať naozaj o fantastické ceny!

            Výsledky:

             

            Kategoria: 4. - 6. ročník ZŠ

            KING OF THE COURT 2023

            Alex Pavlenda /Prievidza/

             

            V hre 3x3:

            SCh Prospect /PD/

            Dream team /Ha/

            Fun basket /Ha/

             

            Kategoria: 7. - 9. ročník ZŠ

            KING OF THE COURT 2023

            Matúš Rybár /Prievidza/

             

            V hre 3x3:

            SCh Stará /PD/

            KDH /Ha/

            Žiar Býci /ZH/

             

            V neposlednom rade ďakujeme p. Beránekovi a p. Minárikovi za to, že pre mládež pripravili takéto fantastické podujatie . Obrovské ďakujeme rozhodcom a pomocníkom, bez ktorých by sa podobná velká akcia nemohla uskutočniť.

          • Úžasný úspech v celoslovenskom kole!

          • Náš deviatak Jakub Longauer sa v závere uplynulého týždňa zúčastnil na celoslovenskom kole biologickej olympiády v Tatranskej Lomnici. Ako sám povedal, kolo bolo náročné a konkurencia naozaj silná. Nakoniec sa mu v jeho súťažnej oblasti zoológia podarilo obsadiť krásne 5. miesto, pričom od medailových pozícií ho delili len minimálne bodové rozdiely. Byť piaty na Slovensku je ale neskutočný úspech!
            Blahoželáme, Jakub! A veríme, že aj na "strednej veterine" budeš ďalej rozvíjať svoj záujem o zoológiu, vedomostne rásť a dosahovať ďalšie krásne úspechy. Veľa šťastia!

          • Koncoročný výlet piatakov

          • A prišiel piatoček. Deň, kedy sa aj žiaci piateho ročníka vydali na cestu v ústrety novým zážitkom. Cieľ bol jasný - hrad Strečno. Samotná cesta vlakom bola prvým zážitkom. Žiaci si museli sami zakúpiť cestovné lístky a strpieť spoločnosť náhodných spolucestujúcich. Keď dorazili na miesto, od hradu ich delila rieka Váh, ktorá sa ako had kľukatila popod hradné bralo. Nič, čo by nevyriešila kompa. A hoci nikto ani nič neletelo cez palubu, plavba bola opäť niečím novým a tajuplným. Stredoveký hrad skrýval veľa záhad, no všetci najviac ocenili výhľad z najvyššej veže. Vau! Bol jedinečný! Aj keď spoľahlivý dopravca meškal a výletníci nestihli prípoj, nespanikárili! Veď všetko zlé je na niečo dobré! Na námestí vo Vrútkach si spolu posedeli a dali si fantastickú zmrzlinu. Domov prišli unavení, ale spokojní. Ktovie, kam ich nohy ponesú o rok...

            Text a foto: p.uč. Hírešová a Gašparičová

          • Mesto ocenilo najlepších žiakov

          • Záver školského roka už tradične patrí v našom meste oceňovaniu najlepších žiakov handlovských škôl. V našej škole máme veľa šikovných žiakov, no do TOP 3 sme museli vybrať tých najlepších, ktorí dosahujú nielen výborné výchovno-vzdelávacie výsledky, ale v tomto školskom roku úspešne reprezentovali našu školu aj v predmetových olympiádach na okresnej, krajskej i celoslovenskej úrovni. Preto im právom patrí titul NAJLEPŠÍ ŽIAK.

            KIARA MIKUŠOVÁ, JAKUB LONGAUER a TOMÁŠ BOTKA.

            Blahoželáme. Sme na vás pyšní.

            Kiara Mikušová, 9. B

            2.miesto v okresnom kole biologickej olympiády, reprezentácia v krajskom kole biologickej olympiády. Kiara sa rada zúčastňovala rôznych druhov olympiád. Úspešná bola v dejepisnej, ale napríklad aj v Pytagoriáde. Kiara je šikovná, aktívna, priateľská a patrí medzi výborných žiakov. Okrem toho, že je svedomitou študentkou, venuje sa aj športu. Viackrát sa zúčastnila Handlovských športových hier a plaveckých súťaží, kde sa umiestnila na popredných priečkach. Je cieľavedomá, ambiciózna a pracovitá.

            Jakub Longauer, 9. B

            1.miesto v okresnom kole biologickej olympiády a 1. miesto v krajskom kole biologickej olympiády. Jakubov najobľúbenejší predmet je biológia, s ktorou sa prepracoval až na celoslovenské kolo biologickej olympiády v Tatranskej Lomnici. Jakub je pracovitý, aktívny, komunikatívny a patrí medzi výborných žiakov. Je snaživý, ambiciózny a robí všetko pre to, aby dosiahol svoj cieľ. Okrem rozprávania mu ide dobre aj písanie, keďže prispieval aj do školského časopisu.

            Tomáš Botka, 7. A

            1.miesto v matematickej olympiáde a 3. miesto v technickej olympiáde. Tomáš je aktívny žiak, ktorý sa svedomito pripravuje na vyučovanie. Je žiakom športovej triedy a svoj voľný čas venuje basketbalu. So svojím tímom ŠBK Handlová sa zúčastnil na medzinárodnej basketbalovej súťaži CEYBL v kategórii U14. Tomáš dosahuje veľmi dobré vzdelávacie výsledky vo všetkých predmetoch. Školu reprezentoval v rôznych vedomostných súťažiach. V rámci školy bol najlepším riešiteľom geografickej olympiády, fyzikálnej olympiády, informatickej súťaže iBobor. Má rád prírodu, doma sa stará o rôzne zvieratá a jeho najnovším prírastkom je veľhad kráľovský.

          • Handlovské športové hry - 54. ročník

          • Už po 54-tý raz sa stretli žiaci základných škôl, aby si zmerali svoje sily v atletických disciplínach.

            Naši športuchtiví, súťaživí a odvážni malkači z 1. stupňa sa v plnej sile predviedli 14. júna. Nezapreli športového ducha a v plnom nasadení bežali 50 m a 400 m, skákali do diaľky, hádzali kriketkou, no hlavne si užili atmosféru športového podujatia v super slnečnom počasí. Odmenou im boli okrem iného aj diskotéka a občerstvenie. Najlepší pre našu školu vybojovali 9 zlatých, 8 strieborných a 8 bronzových medailí.

            Vo štvrtok 15. júna ich v športovom areáli ZŠ, Morovnianska cesta vystriedali žiaci II. stupňa ZŠ. Viac ako 100 žiakov z 5-tich základných škôl handlovskej doliny si zmeralo svoje sily v štyroch atletických disciplínach – beh na 60 m, beh na 600 m, skok do diaľky a hod kriketovou loptičkou. Našu školu reprezentovalo 26 športovcov v 2 vekových kategóriách. V príjemnom počasí sa každý snažil podať čo najlepší výkon a bojovať o čo najlepšie umiestnenie. Súčasťou hier bol aj 1. ročník memoriálu Eduarda Straku “217-ka”, v ktorom symbolicky všetci súťažiaci odkráčali 217 m a po odbehnutí dostali pamätné odznaky so symbolickou 217-kou. Potom už nasledovalo vyhodnotenie jednotlivých disciplín. Na stupni víťazov sa napokon ocitlo 9 našich druhostupniarov s 5 zlatými, 2 striebornými a 5 bronzovými medailami.

            Hod kriketovou loptičkou
            ml. žiačky: Laura Roháčová, 1. miesto

            Beh na 60 m
            ml. žiačky: Laura Roháčová, 3. miesto
            ml. žiaci: Adam Ladislav Rášši, 3. miesto
            st. žiačky: Kristína Denčiaková, 1. miesto
            st. žiaci: Ronet Hauanga Hirka, 1. miesto
                          Alex Kubaliak, 3. miesto

            Skok do diaľky
            ml. žiačky: Emma Trangošová, 1. miesto
            ml. žiaci: Adam Ladislav Rášši, 1. miesto
            st. žiačky: Gréta Galbavá, 3. miesto
            st. žiaci: Ronet Hauanga Hirka, 2. miesto

            Beh na 600 m
            ml. žiačky: Natália Sabová, 2. miesto
            st. žiačky: Kiara Mikušová, 3. miesto

            V celkovom hodnotení zúčastnených škôl sme získali 2. miesto. Všetkým žiakom ďakujeme za bojovné výkony a reprezentáciu našej školy.

          • Dva dni v Remäte pre 9. A

          • Trieda 9. A sa rozhodla ukončiť školský rok a rozlúčiť sa so školou spoločným výletom. Žiaci navštívili rekreačné stredisko Remäta. Po ubytovaní sa na chate vyrazili na turistickú prechádzku na Bralovu skalu, kde si užili krásny výhľad. Po návrate do chaty nasledoval obed a poobedná siesta so spoločnými hrami. Podvečer si deviataci zašportovali a pripravili si večernú opekačku. Žiakov prekvapila pani Makovinská a priniesla im sladké pohostenie. Po prežitom dni plnom zábavy a smiechu sa žiaci odobrali do izieb na spánok. Ráno sa zobudili do pekného dňa, naraňajkovali sa, poupratovali izby a vybrali sa domov - ako správni turisti opäť po svojich. Spoločne prežili príjemné chvíle, na ktoré budú radi spomínať.

          • Veršovanie jej ide

          • Melánia Fraitová, žiačka 3. B, rada využíva svoju predstavivosť a fantáziu na správnom mieste. Píše básne o prírode, zvieratkách, sviatkoch, ba aj o vybraných slovách. A že je úspešná, dokazuje aj ocenenie jej tvorby na literárnej súťaži Píšem, píšeš, píšeme. Porota jej už po druhýkrát udelila miesto v najlepšej trojke. V Trenčíne si prevzala diplom a vecné ceny tentokrát za 3. miesto. Blahoželáme!

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie