• PRICHÁDZA ĎALŠÍ LIGOVÝ TURNAJ NAJLEPŠÍCH!

          • Kolotoč zápasov našich žiakv z ŠBK pokračuje aj najbližší víkend.  Vďaka skvekým ligovým výkonom U12 vo svojej ligovej premiére hrajú nadstavbovú časť aj hráči U12. V sobotu Vás pozývame opäť do telocvične ZŠ, Základná škola, Mierové námestie, Handlová!

             

            Pripravené je opäť občerstvenie a skvelý mládežnícky basketbal .

             

            H A R M O N O G R A M:

            9:00 B.S.C Bratislava - ŠBK Handlová

            11:00 BBA Komárno - B.S.C. Bratislava

            13:00 ŠBK Handlová - BBA Komárno

             

            Vytvorme spoločne našim talentom atmosféru, ktorá nemá konkurenciu.

          • Žiaci U14 hostili elitných súperov!

          • Naši žiaci /U14 a ml./ odohrali počas víkendu pred domácim hľadiskom ligový turnaj v rámci skupiny Gold a pred svojimi fanúšikmi sa predstavili postupne proti tímom zo Žiliny, Košíc a Prievidze. Chlapci už majú účasť na finálovom turnaji MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA istý! 

             

            ŠBK Handlová - MBK Victoria Žilina

            86:59 (17:27, 27:16, 22:11, 20:15)

             

            ŠBK Handlová - ŠBK Galaxy Košice

            85:55 (31:22, 14:10, 20:13, 20:10)

             

            ŠBK Handlová - MBA Prievidza

            46:76 (15:18, 9:24, 11:14, 14:20)

             

             

          • Basketbalový turnaj

          • Dňa 20. apríla popoludní, sa na školskom ihrisku odohral basketbalový turnaj ŠKD medzi jednotlivými ročníkmi. Zápasy sa niesli v duchu fair play a za neustáleho povzbudzovania ostatných spolužiakov. Bojovnosť hráčov všetkých družstiev bola odmenená diplomom a novou loptou, ktorú deti hneď aj vyskúšali pri rôznych loptových hrách.

          • DVE PRVÉ MIESTA našich „veľkáčov“ v súťaži s knižnicou

          • V polovici apríla vyhodnotila naša mestská knižnica súťaž „Knižnica je moja srdcovka“, ktorú vyhlásila pri príležitosti 100. výročia svojho založenia. Zapojili sa do nej aj žiaci a kolektívy z 2.stupňa našej školy a boli úspešní. V kategórii kolektívov získala 1. miesto trieda 5. A, ktorá knižnici k sviatku darovala celú zbierku od srdca vytvorených cinquainov. V kategórii jednotlivcov  si prvenstvo vybojoval Šimon Majdán z 8. B, ktorý knižnici venoval svoj vlastný sonet.
            Veľmi sa tešíme z tvorivých úspechov našich žiakov a ďakujeme pani učiteľke Michaele Gašparičovej, ktorá deti zdravo zmotivovala a pod ktorej vedením vytvorili naozaj úžasné diela.

             

          • Súťaž Deň Zeme

          • V rámci Dňa Zeme sa dve družstvá druhostupniarov zúčastnili na súťaži základných škôl, ktorá preverovala vedomosti z oblasti biológie, geografie a ekológie. Staršie družstvo skončilo na krásnom 1. mieste, siedmaci si vybojovali 3. miesto. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Okresné finále v školskom 3x3 basketbale ŽIAČOK ovládli naše dievčatá!

          • Reprezentovali nás: Vanesa Gogová, Andrea Bederková, Lenka Trnková a Karolína Motúzová.

             

            Celkové poradie:

            1. ZŠ, Mierové námestie, Handlová

            2. ZŠ, Lehota pod Vtáčnikom

            3. ZŠ, P. Dobšinského Prievidza

            4. ZŠ s MŠ, Školská, Bojnice

             

            Tešíme sa na krajské kolo v Trenčíne!

          • Športové triedy opäť vo fitness!

          • V rámci hodín športovej prípravy absolvujú staršie ročníky opäť ukážkové fitness tréningy Sport Centre Startrac Maráton tréningov vo fitness odštartovala skupina dievčat z 8. A a 9. A..

            Touto cestou sa chceme poďakovať Sport Centre Startrac  za možnosť bezplatne absolvovať skvelé tréningy. 

            Odmenou za tréning bola aj proteínová tyčinka od trénerov :). 

            Hlavný cieľ? Pozitívny vzťah detí k športovaniu aj po ukončení základnej školy.

          • Tajomstvá lesa

          • Naši druháci sa dňa 20. 4. vybrali odkrývať lesné tajomstvá. Nie však do lesa, ale do knižnice, kde ich čakal „Les ukrytý v knihe“. Spolu s pani Ing. Petrou Jankejovou - lesnou pedagogičkou sa vybrali odkrývať tajomstvá lesa.

            V knihe Rozprávky spod Čierneho kameňa od Miroslava Sanigu objavili v prababičke Prírode doposiaľ nepoznaného hlucháňa Ranostaja  a jeho tokanie v dolinke Olinke. Dokonca si vypočuli aj jeho spev, s fázami: klepanie, trilkovanie, výlusk a brúsenie.

            Aj takto sa dá osláviť apríl – Mesiac lesov.

             

          • Deň Zeme tradične i netradične

          • Deň Zeme – pamätný deň, ktorý si každý rok v našej škole pripomíname tradične i netradične. Aktivity s ním súvisiace si vymýšľame sami. Často učiteľom s dobrými nápadmi pomôžu aj žiaci.  Ani tento rok sme nezaháľali a piatok 21. 04. 2023 sme v zmysle hesla „Zem je len jedna, milujme ju“ poňali vyučovanie  ekologicky.

            1. Kvietkom v triedach sme dali čerstvú zeminu, aby trošku ožili a chytili zdravý jarný šmrnc.

            2. Pozreli sme si rôzne filmy s ekologickou tematikou. Osobitne nás oslovil dynamický dokument z roku 2021 s názvom Rok, ktorý zmenil Zem. Zachytáva rok 2020, ktorý síce ľudstvu priniesol obmedzenia či lockdown (Covid-19), no príroda sa práve vďaka nim mohla opäť zdravo nadýchnuť a prosperovať viac ako inokedy. Odporúčame pozrieť.

            3. Deviataci zasadili svoje symbolické triedne tujky, ktoré nám budú ešte dlhé roky pripomínať, že sme odprevadili na nové životné cesty ďalších absolventov.

            4. Dali sme si výzvu v zbere starých batérií. A bolo ich, teda hoooooojne.

            5. Vytvorili sme si vlastný školský EKOkódex. Aby sme na naše najdôležitejšie ekologické hodnoty nemali šancu zabudnúť.

            6. V rámci blížiaceho sa auditu Zelenej školy sme sumarizovali a vyhodnocovali energetické zdroje v škole – svetelné i tepelné.

            7. No a tradične sme sa pustili do zberu odpadu porozhadzovaného v okolí školy. Žasli sme nad tým, čo všetko ľudia len tak ľahostajne vyhodia do prírody. Niektoré úlovky nás v prvý moment aj pobavili, no keď sme si uvedomili, aký dopad má takýto odpad na zdravie našej planéty, už nám až tak veľmi do smiechu nebolo. V rámci čistenia okolia sme si teda vyčistili i hlavy a v otázke ochrany prírody máme naďalej jasno.

             Deň Zeme  je za nami. No prichádzajú ďalšie a ďalšie dni. Majú byť iné? Nemali by byť. Vo vzťahu k Zemi a k prírode určite nie. Každý jeden deň v našom živote by mal byť Dňom Zeme. A ešte aj Dňom dobrých ľudí, ktorí si vedia vážiť a zároveň aj chrániť všetko to, čo dostávajú zadarmo. 

             

          • Turnaj v malom futbale

          • 19. apríla sa naši štvrtáci zúčastnili na turnaji v malom futbale. Zmerali si sily so ZŠ Morovnianska cesta, Handlová, ZŠ Chrenovec a so ZŠ Školská, Handlová, ktorá bola zároveň hostiteľom turnaja.
            Dva zápasy sa nášmu tímu podarilo vyhrať, tretí so ZŠ, Školská remizovať. S takýmito výsledkami obsadilo družstvo krásne 2.miesto, pričom o prvom rozhodlo len lepšie gólové skóre, ktoré mala ZŠ, Školská, Handlová.
            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • Finančná a čitateľská gramotnosť na hodinách ANJ

          • Žiaci 6. ročníka si na hodinách ANJ precvičovali matematické operácie (sčitovanie a odčitovanie), vyjadrovanie sumy (desatinné čísla, zaokrúhľovanie), vyjadrovanie množstva (jednotky miery) a peňažné meny. Samostatne si pripravili jedálny lístok s anglickými názvami a cenami. Témy hodín boli V reštaurácii a V obchode.

            V rámci čitateľskej gramotnosti žiaci 5., 6. a 7. ročníka čítali článok o Svätom Patrikovi (nová slovná zásoba, práca so slovníkom, reálie anglicky hovoriacich krajín) a následne vyplnili pracovný list na overenie porozumenia obsahu textu.

          • Kombinuj, stupňuj, tvor!

          • Aj týmito tromi heslami by sa dala nazvať aktivita na hodinách anglického jazyka zameraná na stupňovanie prídavných mien a tvorbu viet. Čas, keď môžu žiaci odložiť učebnice a využívajú na vzdelávanie rôzne kreatívne pomôcky (často aj úplne jednoduché), dokážu naozaj využiť naplno. Darmo, didaktické hry sú ešte stále "in".

          • Príroda očami detí

          • ...je vždy krásna, jedinečná a hlavne maľovaná kreatívnou rukou. Preto má na výkresoch našich žiakov milión podôb. Farbičky, centropero, gélovky či tvorba prekoláží. To všetko a ešte oveľa viac si môžu žiaci vyskúšať na hodinách výtvarnej výchovy s pani učiteľkou Beátou Markovou. Hodiny sedenia nad výkresom a sústredenia sa na detaily vždy prinesú svoje ovocie. A samozrejme aj umelecký zážitok.

          • Izolovanie DNA na hodinách biológie

          • Naši ôsmaci otvorili tému GENETIKA vo veľkom štýle. S pani učiteľkou Kmeťovou izolovali DNA z chromozómov jahôd, banánov, mandariniek, hrozna i kiwi. Veľkou výhodou ovocia je, že mnoho 

            jeho druhov má viac chromozómov ako my, ľudia, čo predpokladá väčšiu šancu niečo z nich uvidieť. Celý pokus sa dá urobiť z bežných vecí v domácnosti - saponát krásne rozrušuje jadrovú membránu, soľ spája vlákna DNA do zhlukov a ananásový džús štiepi bielkoviny, do ktorých je DNA postáčaná. Už len pridať vodu, alkohol, poriadne rozmixovať a pozorovať.

          • Dotácia na stravu

          • Vážení rodičia, dovoľujeme si Vám pripomenúť, že ak máte záujem o dotáciu na stravu pre Vaše dieťa, je tento záujem potrebné vykliknúť v Edupage v Žiadostiach/Vyhláseniach (Návratka) s aktuálnym dátumom, najneskôr však do štvrtku 20.04.2023.

            Predchádzajúcu správu s informáciami sme posielali  v stredu 05.04.2023.

            Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí tak už urobili.

            vedúca ŠJ

          • Poďakovanie za zápis žiakov do 1. ročníka

          • Milí predškoláci, naši budúci prváčikovia, určite si nedokážete predstaviť, akú máme z Vás veľkú  radosť a akí sme na Vás zvedaví. Chceme spoznať tie najšikovnejšie deti z nášho mesta a okolia. Veríme, že už teraz sa tešíte na september, kedy Vás budeme môcť predstaviť všetkým našim žiakom. Stanete sa  ozajstných žiakmi - prvákmi a prvýkrát prekročíte prah našej školy. 

            Vážení rodičia,
            dovoľte nám, úprimne sa poďakovať za dôveru, ktorú ste prejavili našej škole tým, že ste do nej zapísali to najcennejšie, čo máte – Vaše dieťa. Posúvate nás vpred a podnecujete k tomu, aby sme na sebe pracovali a zdokonaľovali sa. 

            Chceme sa Vám poďakovať za trpezlivosť pri administratíve spojenej so zápisom do 1. ročníka a Váš zodpovedný prístup. Úprimne sa tešíme, že budeme mať od septembra ďalších láskavých a starostlivých rodičov, ktorí nám budú vždy nápomocní. Ďakujeme!

             

            pedagógovia ZŠ, Mierové námestie

          • Čitateľské dielne: 7. kapitola

          • Téma: Kniha - môj kamoš na dlhé trate                  
            Miesto: školská knižnica, trieda

            Cieľ: zdokonaliť sa v práci s knihou, naučiť sa vyhľadávať informácie, o ktoré sa zaujímam, ilustrovať text, pracovať
            Forma: samostatná práca s knihou, riešenie problémových úloh, prezentácia
            Trieda: 2. A


                      V čitateľských dielňach sa usilovne pracovalo. Druháci sa tešili z nových kníh a hneď po rozbalení balíka sa pustili do čítania. Samozrejme, že ich neprečítali hneď na počkanie, zobrali si ich domov a po prečítaní ich predstavia kamarátom na ďalšom čitateľskom stretnutí.

                      Encyklopédie boli ďalšou súčasťou našich dielní. V školskej knižnici sa žiaci  učili orientovať sa v nich, vyhľadávať informácie a vedieť ich správne použiť. Niektorí žiaci  boli veru zaskočení z toho, kde hľadať obsah a vydavateľa knihy, ako sa čo najrýchlejšie dajú zistiť zaujímavosti o rôznych živočíchoch, o ich pôvode, dĺžke života a ďalšie super infošky.

                      Časopis Vrabček bol ďalšou super aktivitou. Nechýbalo čítanie, riešenie tajničiek, hádaniek. Žiakov bavilo aj maľované čítanie a tvorivé strihanie a lepenie.

                      Rozprávka, ktorú si vybrali žiaci na ilustrovanie, je určite všetkým dobre známa. Janko Hraško bol hlavný hrdina v zošitoch našich druhákov. A že sa im vydaril, o tom svedčia usmiate tváre malých ilustrátorov.

                      Hodina čítania v školskej knižnici sa stáva čím ďalej, tým obľúbenejšou medzi najmladšími čitateľmi, aj keď názov vybratej knihy NEJDEM A BASTA tomu veľmi nenasvedčuje.

                      A takto by sme mohli vymenovávať ešte veľmi dlho, čo všetko sa s knihou dá urobiť, ale, ako sa hovorí, je lepšie si to raz vyskúšať, ako o tom iba počuť či čítať. Tešíme sa na ďalšie dielničky.

          • V Central European Youth Basketball League (CEYBL) naši žiaci skončili štvrtí!

          • Z 13 tímov skončili chlapci z našej školy na fantastickom 4. mieste. Tím Školského basketbalového klubu  Handlová sa predstavil v tohtosezónnej edícii CEYBL v kategórii do štrnásť rokov. Náš tím sa v rámci základnej časti predstavil na troch turnajoch vrátane jedného domáceho turnaja. Po dvoch tretích miestach vo Wroclawe a Nymburku sa domáci turnaj nevydaril podľa predstáv hráčov a trénera a neostalo už nič iné ako čakať. Po poslednom turnaji v rámci základnej časti sa náš tím prebojoval do finálovej päťky účastníkov o celkové prvenstvo. Turnaj sa odohral v Zielonej Góre, kde sa počas Veľkonočných sviatkov odohrali finálové zápasy. Podrobne k turnaju na tomto odkaze !

          • Tvorivá moc a Veľká noc

          • Na to, aby sviatky Veľkej noci nevnímali naši žiaci len ako dni voľna, postačí trošku fantázie a tvorivosti. Kým šikovné rúčky vyrábali rôzne dekorácie, pozorné ušká počúvali, čo kto o týchto sviatkoch vedel alebo našiel na nete. V zmysle hesla "TVOR, SPOZNÁVAJ A TEŠ SA" sme sa teda dobre zabavili, múdro porozprávali a aj sa z našich výrobkov vytešili. Vyzdobili sme nimi nielen triedy, ale aj veľký prútený veniec na námestí.

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie