• Školské kolo olympiády zo SJL

          •  

            Nesúťažiť znamená prehrať ešte pred štartom. Neveriť si znamená báť sa konkurencie. Mať strach z prehry znamená nevedieť prijať porážku. To sú základné pravidlá súťaženia, ktoré sa žiakom snažíme pripomínať vždy, keď ide o súťaže najrôznejšieho druhu. A dodávame, že v nich ide v prvom rade o získanie nových skúseností a poznanie svojich silných i slabých stránok. 

            Presne tak to bolo aj v prípade školského kola olympiády zo slovenského jazyka. V druhej polovici októbra si v ňom zmeralo sily 20 odvážnych deviatakov, ktorí sa nebáli výsledku, nech je akýkoľvek. Prvou časťou olympiády bol online test, druhou transformácia textu a treťou ústny prejav. Olympiáda tak preverila našich žiakov z mnohých vedomostí i zručností. Do najlepšej päťky sa dostali Lillian Zemanová, Bianka Lagiňová a Tamara Partlová z 9. B a Kristína Vicianová s Gretou Galbavou z 9. C. Z dievčat nakoniec víťazne vzišla Tamarka Partlová, ktorá bude našu školu reprezentovať v okresnom kole. Všetky dievčatá predviedli výkon hodný uznania a určite posunuli svoje hranice zase o niečo ďalej. Verím, že olympiáda bola pre všetkých zúčastnených nielen nová, ale i dobrá skúsenosť.

            organizácia: Mgr. J. Solčaniová

            spracovanie:  Mgr. K. Štupáková

          • Zbierka BIELA PASTELKA a život nevidiacich

          • Predstav si, že kreslíš na biely výkres bielou pastelkou. Čo vidíš? Správne! Nič! No tak si predstav, že tam máš rozkvitnutú lúku! Stále nič? Predstav si to!

            A tak sme si predstavovali. Zatvorili sme oči  a na hodinách etickej výchovy sme si vyskúšali, aké to je NEVIDIEŤ. Najprv sme sa rozprávali o tom, ako nevidiaci žijú, ako používajú bežné predmety, ako chodia po ulici do obchodu alebo do práce. Z internetu sme sa dozvedeli o rôznych vychytávkach, ktoré im pomáhajú, o asistentoch, ktorí ich v cvičnej kuchyni učia samostatnosti, aj o výcviku vodiacich psov. Ale tiež o tom, aké to je stratiť zrak a vedieť fungovať ďalej.  Na chvíľu sme sa vžili  do  kože nevidiacich. Poslepiačky sme si vyskúšali naliať vodu do pohára a spoznať predmety len podľa hmatu. Chodili sme ako múmie s vystretými rukami a zatvorenými očami a skúšali sme sa zorientovať vo vlastnej triede. Najzaujímavejšou aktivitou bol pre žiakov presun po schodoch alebo v triede s pomocou bielej slepeckej palice. Na vlastnej koži sme si overili, že pri strate zraku prichádza úzkosť a strach. Niektoré deti sa tak vžili do úlohy, že sa na treťom schode roztriasli a nedokázali kráčať ďalej. Niekedy zlyhala orientácia, a tak namiesto schodov blúdili popri oknách či kvetináčoch.  Na záver nášho zážitkového týždňa sme sa zapojili do verejnej zbierky pre Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska a prispeli sme sumou 237,25€. Každý, kto prispel, bol odmenený malou bielou pastelkou, ktorá mu bude pripomínať jeho dobročinnosť. Ďakujeme!

            A ako aktivitu videli deti?

            Keď som si skúšala byť na chvíľu slepcom, pochopila som, že to majú dosť ťažké. Mala som strach, spanikárila som a mala som chuť otočiť sa. Ale bol to super zážitok môcť si to vyskúšať na vlastnej koži.  (Eliška, 5. B)

            Najskôr som sa bála, ale potom som nabrala odvahu. Najťažšie bolo dostať sa k zábradliu. Bol to veľký zážitok a zistili sme, aké to je byť na chvíľu nevidiaci. (Barborka,  5. B)

            Bol Deň bielej palice a my sme v triede mali tri aktivity. Na prvé dve sa prihlásili spolužiačky, a to, čo robili poslepiačky, vyzeralo ľahko, tak som sa odvážila a prihlásila sa tiež. Pani učiteľka mi zaviazala oči šatkou a povedala mi: „Zanes túto bielu palicu do 7. C.“ To bola trieda na druhej strane  chodby. Slovne ma viedla spolužiačka. Bez nej by som asi netrafila. Prišla som pred dvere 7. C a bála som sa vstúpiť, lebo som nevedela, či je to trieda alebo učiteľský kabinet. Nakoniec som vstúpila a pozdravila som sa. Podišla som k stolu a podala palicu pani učiteľke. Bolo to aj trochu vtipné, lebo za stolom nesedel nikto, čo som ja nemohla vedieť. Počas celej tejto mojej cesty  som bola dezorientovaná, ale mohla som si aspoň vyskúšať, ako sa cítia slabozrakí a nevidiaci. (Bety,  7. B)

            Bol to veľmi skľučujúci pocit, strach vykročiť a nevidieť kam. Musela som využiť ostatné zmysly a zorientovať sa bez zraku, čo je dosť ťažké. Obdivujem ľudí, ktorí tak dokážu žiť a fungovať relatívne normálne. Podľa mňa by sme si mali všetci uvedomiť, že slepí a slabozrakí ľudia si nemôžu len tak strhnúť šatku z očí ako my, oni ju majú už navždy. Preto by sme im mali pomáhať, ako len vieme. (Ninka,  9. B)

            Mgr. Elena Dobišová

          • Mesiac úcty k starším

          • Aby sme starých rodičov potešili, drobnosti z lásky pre nich sme vyrobili.

            Natrhám si kvety pod lesom na stráni, vám, starí rodičia, kytičku dám do dlaní. Hoc´ vlas vám šedivie a zrak sa kalí, prijmite od detí najkrajšie pozdravy. Nech kytička vám oči poteší a pozdrav zas zahreje na duši. Nech sa vám predĺži životná púť, želáme zo srdca, vaša vnučka, vnuk.

            Mgr. Michaela Gašparičová, RNDr. Andrea Hírešová a žiaci 6. A, B

          • Prevencia protiprávneho konania na našej škole

          • Dovoľujeme si Vás informovať, že našej škole bol pridelený policajt, na ktorého sa môžu pedagógovia, rodičia alebo žiaci obrátiť, ak disponujú informáciami o rizikových faktoroch, ktoré majú relevantný vplyv na bezpečnostnú situáciu v škole.

            Kontakt na určeného policajta Vám v prípade potreby poskytne vedenie školy.

            Ďakujeme za spoluprácu.

          • Oznam školskej jedálne

          • Pripomíname rodičom, že do konca októbra je potrebné uhradiť réžijné náklady na november VS:1123 v sume 5,- eur. V prípade záujmu môžete zaplatiť aj za viac mesiacov naraz.

            Ďakujeme

          • 🍁Tekvicová návšteva🍁

          • Prváci prijali pozvanie na výstavu výrobkov z tekvíc od predškolákov z materskej školy na MC. Vrátiť sa aspoň na chvíľu do svojej škôlky a stretnúť milé pani učiteľky im urobilo veľkú radosť.🥰Škôlkari si pripravili pre našich najmenších aj pohostenie s chutným čajíkom. Na oplátku ich prváci potešili vlastnoručne vyrobeným darčekom, papierovým hrnčekom, vyzdobený písmenkami, ktoré sa za dva školské mesiace naučili v škole. Ďakujeme MŠ na Morovnianskej ceste a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie!

            🍁Mgr. Renáta Doletinová🍁

          • „Človek vníma len taký svet, aký v sebe nosí."

          • "Naša budúcnosť"/ 1. - 2. ročník/ má za sebou ďalší zdravý tréning plný pozitívnej energie a pohybu našich /Vašich/ detí.  V tejto prípravke evidujeme 53 registrovaných detí. Ďakujeme rodičom za obrovskú dôveru!

            Pripravujeme pre rodičov a deti jednu veľkú akciu! Už čoskoro podrobne na webe www.sbkha.sk

             

             

            Kávička od nás, pre Vás

            Keďže si vážime Vašu dôveru, kolektív trénerov sa rozhodol spríjemniť Vám čakanie a sledovanie svojho dieťaťa kávičkou priamo v hľadisku. 

             

            Skladba tréningového procesu prípraviek:

            – 25% – rôzne športové aktivity a hry s loptou,

            – 20% – koordinácia a footwork (bežecké súťaže),

            – 20% – basketbalová technika,

            – 20% – gymnastika,

            – 15% – basketbalová hra.

             

            Samozrejmosťou sú:

            - len kvalifikovaní tréneri,

            - individuálny prístup,

            - všestranný pohybový rozvoj mladého športovca,

            - rodinná a pohodová atmosféra,

            - tréningový proces zábavnou a modernou formou.

          • Naše žiačky odštartujú sezónu na palubovke v Žiline

          • Mladší žiaci vycestujú už tento piatok na Považie, kde sa stretnú v dvojzápase s domácou Považskou Bystricou. V sobotu vycestujú pod Dubeň žiačky, ktoré otvoria sezónu zápasom s domácou Žilinou!

            Držíme palce! 

            Dievčatá U14 čaká štart do sezóny! Ako vidia víkendové zápasy v Žiline hráčky a tréner tímu?

            Mladší žiaci U13 už zajtra smer P. Bystrica!

          • Úspešná séria našich basketbalistov pokračuje

          • Počas basketbalovej soboty sa podarilo v dvoch zápasoch vyhrať mladším žiakom, ktorí predĺžili  šnúru víťazstiev na štyri. Úspešný vstup do skupiny Silver zaznamenali starší žiaci, ktorí si pod Urpínom poradili s hráčmi Banskej Bystrice.

             

            Mladší žiaci U13

            Slávia Žilina – ŠBK Handlová 11: 125 (30:4, 31:3, 41:2, 23:2)

            MBA Prievidza – ŠBK Handlová 35:47 (11:11, 9:9, 10:16, 7:9)

             

            Starší žiaci U15

            ŠKP BBC Banská Bystrica – ŠBK Handlová54:90 (8:22, 17:17, 18:17, 11:34)

          • Šiestaci na Orave

          • Aj keď sme sa zobudili do chladného a hmlistého rána, nedali sme sa odradiť. A vyrazili sme! Tentokrát na Oravu, lebo na Orave dobre, na Orave zdravo. Našu prvú zastávku v malebnom prostredí slovenských hôr sme si urobili v Dolnom Kubíne. V meste, kde žil, pracoval a tvoril jeden z najznámejších slovenských básnikov - Pavol Országh-Hviezdoslav. Navštívili sme múzeum, kde nás milá pani sprievodkyňa previedla svetom básnika a pripomenula nám kľúčové udalosti z jeho života. Svoje novonadobudnuté vedomosti si šiestaci utvrdili v pracovných listoch vo forme doplňovačiek. Naše ďalšie kroky viedli k perle Oravy. Na vysokom brale, okolo ktorého sa vlnila pokojná riečka Orava, sa týči jeden z najkrajších hradov, aké na Slovensku máme. Napriek tomu, že v ňom prebieha rekonštrukcia niektorých priestorov, otvoril nám svoje brány. Vstúpili sme do obrannej pevnosti, z ktorej dýchala história. Schodov bolo neúrekom, no zvedavosť nás poháňala z miestnosti do miestnosti. Čas nám ubehol veľmi rýchlo. Ani sme sa nenazdali a už sme nastupovali späť do autobusu. Exkurzia sa nám veľmi páčila, už sa tešíme na ďalšiu.

            šiestaci a ich triedne pani učiteľky - Mgr. Michaela Gašparičová a RNDr. Andrea Hírešová

          • Vystúpenie v rámci MESIACA ÚCTY K STARŠÍM

          • V stredu 25. novembra naši malkáči z 2. A okúsili, ako vonia javisko a vystúpenie na pódiu v Dome kultúry. V rámci programu v dome kultúry zo srdiečka spievali, tancovali a recitovali našim babičkám a deduškom. V závere ich vystúpenia zaznelo úprimné detské ĽÚBIME VÁS, ktoré našich seniorov určite zahrialo pri srdiečku.

            Mgr. Alena Vašková

          • Fyzika a dejepis trochu inak

          • 43 žiakov deviateho ročníka sa 24. októbra vybralo doplniť si svoje vedomosti formou exkurzie.

            Prvou zastávkou bola návšteva  IC JAVYS v Jaslovských Bohuniciach. Zamestnanci centra porozprávali žiakom o rôznych druhoch energie a jej využití človekom, objasnili im spôsob výroby elektrickej energie v jadrovej elektrárni, popísali spôsob likvidácie odpadu a previedli všetkých históriou jadrovej elektrárne. Program bol doplnený  pokusmi z magnetizmu,  elektromagnetizmu, statickej elektriny,  plazmovej gule a Van de Graaffovho generátora.

            Potom kroky našich deviatakov smerovali do Serede, kde sa v múzeu holokaustu dozvedeli o zločinoch, ktoré boli spáchané na ľuďoch vybratých skupín obyvateľstva. Emotívne boli nahrávky dnes ešte žijúcich ľudí, ktorí si tieto krutosti vyskúšali na vlastnej koži, v tom čase ako deti. Vyrozprávali žiakom cez obrazovky svoje životné príbehy a neskrývali pri tom ani slzy. Snáď si pri odchode z tohto miesta každý uvedomil význam slov mier, sloboda, rodina, rovnosť.

            Možno sa po takýchto potulkách rozhodne niekto pre kariéru jadrového fyzika alebo historika.

            No a ako to na exkurziách býva, putovanie bolo ukončené návštevou nemenovaného obchodného reťazca na doplnenie vlastnej energie.

            Mgr. M. Kaplánová

          • Školská čitariáda

          • Kedy? 23. októbra.

            Kde?  V školskej knižnici.

            Kto?  Všetky triedy  od prvého do štvrtého ročníka.

            Prečo? Medzinárodný deň školských knižníc.

            Od prvej vyučovacej hodiny sa v priestoroch školskej knižnice striedali mladší či starší čitatelia, aby sa zapojili do „Školskej čitariády“.

            Prváčikovia sa predviedli v čítaní svojho šlabikára. Veľmi pekne sa svojím čítaním zmocnili stránok s písmenkom M. Dokázali, že čítanie ich baví.

            Druháci dostali v knižnici knihu o dvoch mačkách, o tom, ako si kúpili televízor a ako ich premohla lenivosť. Svojím čitateľským umom a spoluprácou správne odpovedali na otázky, ktoré im položila pani učiteľka. Ich odpovede svedčili o tom, že čítanie s porozumením im nie je cudzie.

            Pre tretiakov boli pripravené 4 texty na čítanie. Zvolili si práve ten, ktorý ich zoznámil s ďalekou krajinou – Aljaškou. Ich čitateľský výkon bol naozaj už vyšším levelom. Vyhľadávanie v texte, orientácia i správne odpovede svedčia o tom, že tri roky pravidelného čítania dokážu svoje.

            Naši štvrtáci „sa stretli“ na Gulliverovej ceste. Boli milo prekvapení, aká skvelá kniha ich na „Školskej čitariáde“ čakala. S úsmevom na tvári a s ľahkosťou superčitateľa sa aspoň na chvíľu preniesli na široký oceán, zažili stroskotanie lode a navštívili krajinu Liliputánov. Ich čitateľský výkon ich právom vyniesol na najvyšší stupienok „Školskej čitariády“.

            Držíme palce všetkým našim malkáčom, aby ich čítanie stále bavilo.

            Mgr. Jana Matiašková

          • BIOVENCE miesto plastu

          • Uvedomili ste si niekedy, koľko ton plastového odpadu sa každoročne vytvorí len počas sviatku Všetkých svätých? Plastové vence, kytice i kahance sú doslova na každom kroku, no ide o veľmi ťažko recyklovateľný materiál. Z tohto dôvodu sa triedy 9. A a 9. B počas hodiny biológie zapojili po výzvy ,,Viac lásky, menej plastov" a zostrojili niekoľko 100% rozložiteľných biovencov z materiálov, ktoré nazbierali oni i pani učiteľka na prechádzke v prírode. Obe triedy sú dôkazom toho, že zosnulých si vieme uctiť aj bez zbytočného zaťaženia prírody. A navyše je to zadarmo.

            Mgr. Lesana Kmeťová

          • V planetáriu

          • Viete, že existujú m i m o z e m š ť a n i a ?

            Takto nás štvrtákov privítali v planetáriu v Žiari nad Hronom. Naše pochybnosti boli vyvrátené jasnými dôkazmi – kozmonaut Ivan Bella bol predsa mimo Zeme. :)

            Záhadný, nekonečný a čarovný vesmír sme mali možnosť spoznať s virtuálnymi kamarátmi - ľadovým medveďom a šikovným tučniakom. Pomohli nám pozorovať hviezdnu oblohu zo severného aj južného pólu, polárnu žiaru, či padajúce meteority. Už vieme, že Mliečna dráha nemá nič spoločné s kravičkou a naše životodarné Slnko je vlastne menšia hviezda, ibaže ,,hneď za rohom“. A tiež, že keď použijeme fantáziu, uvidíme na nočnej oblohe nielen medvedicu, ale aj voz. Vesmír je naozaj čarovný!

            Uvedomujeme si, že nič nie je jednoduché a my sa musíme ešte veľa učiť, spoznávať. A možno raz budeme objavovať a skúmať nepoznané ako astronauti. Ktovie?

            Spokojní štvrtáci a ich pani učiteľky Mgr. Oľga Köszegyová, PaedDr. Andrea Bajánová

          • Svet pod mikroskopom v 5. ročníku

          • Čo by to bolo za hodinu s témou Lesné mikroorganizmy, keby sme nejaké tie mikroorganizmy nepozorovali pod mikroskopom. Všade okolo nás sa na kôre stromov nachádza zelený povlak. Ide o suchozemskú riasu drobnozrnko, ktoré je síce menej známe, no je veľkým producentom kyslíka práve vtedy, keď všetky listnaté dreviny majú opadané listy. Preparáty s drobnozrnkom si na hodine pripravili žiaci 5.A a 5.B z kusu starého dreva. Keďže už piataci dokážu samostatne pracovať s mikroskopom, pipetou, skalpelom i podložnými a krycími sklami, pani učiteľke len stačilo dozerať na ich prácu a fotiť.

            Mgr. Lesana Kmeťová 

          • Sladké, voňavé, šťavnaté ... jablko

          • V piatok 20. októbra naši malkáči oslavovali Deň jabĺk.

            Ako? Do školy im rodičia pribalili na desiatu jabĺčka, ktoré sme zapojili do súťaže Miss jablko. Vybrať spomedzi nich to, ktoré by mohlo niesť titul MISS jablko, sa pokúsila odborná porota v zložení: p. zástupkyňa Miška Čisárová a nestranní ujovia elektrikári, ktorí akurát pracovali na chodbe v našej škole. Poriadne sa pri tom zapotili, ale podarilo sa. Na stupienok víťazov sa dostali jabĺčka od Miška Sekereša, Emily Lendel a Marca Koukala.

            Naše jabĺčkové MISS-ky obdivovali aj všetci náhodní okoloidúci. Ostatní žiaci sa zatiaľ v triedach venovali rôznym aktivitám na podporu zdravého stravovania a výživy. Vytvárali básne a rozprávky o jabĺčkach, spievali piesne, počítali jabĺčkové príklady, vyrábali plagáty, maľovali obrázky, tancovali jablkové tance a samozrejme koštovali aj prinesené vzorky.

            Cieľom „Dňa jablka“ bolo nielen zábavne prežiť čas, ale aj vzdelávať deti o výživových výhodách ovocia, podporovať zdravé stravovacie návyky a posilňovať ich vedomosti o jablkách a ich konzumácii. Hlásime, že CIEĽ je SPLNENÝ!

            text: Mgr. Michaela Lachová

          • Lentilková matematika

          • Aj na matematike môže byť zábava! Vyvodenie násobilky pomocou lentiliek nás zmotivovalo a urobilo učivo atraktívnejším, zaujímavejším a samozrejme aj chutnejším. Žiaci z 3. B rýchlo pochopili PRINCÍP násobenia a príklady, ktorých sa tak báli, zvládli ľavou zadnou. Dokonca aj doma sa s lentilkami zabavili, zahrali sa na učiteľov a naučili rodičov, čo je to vlastne násobenie. Držíme si palce, nech nás násobenie aj naďalej tak baví! Dolentilkovania!

            Návod, ako na to, nájdete vo videu. Vysvetľujú Vanesska a Oliverko.

            Mgr. Michaela Lachová

          • Taktické evakuačné cvičenie

          • V stredu 18.10. sme si v škole vyskúšali, ako sme pripravení na prípadnú evakuáciu žiakov a zamestnancov školy v prípade ohrozenia. Ale nielen my. Pripravenosť zasiahnuť si u nás v škole otestovali aj príslušníci mestskej polície a hasičského záchranného zboru. Išlo o preventívno-taktické evakuačné cvičenie so všetkým, čo k nemu patrí:

            - nasimulovanie situácie vzniku požiaru,

            - zadymenie priestorov školy,

            - hlásenie školského rozhlasu,

            - evakuácia žiakov a zamestnancov školy z jej priestorov,

            - príchod hasičov a mestskej polície,

            - znemožnená evakuácia troch tried z dôvodu nepriechodnosti chodby,

            - 2 osoby (figuranti) so zhoršeným zdravotným stavom na toaletách,

            - dohľadávanie osôb záchrannými zložkami,

            - vyvedenie dohľadaných osôb vo vyvádzacej maske,

            - poskytnutie prvej predlekárskej pomoci figurantovi, ktorý sa nadýchal splodín – kardiopulmonálna resuscitácia.

            Na cvičení sa zúčastnilo približne 400 žiakov a zamestnancov školy, 8 príslušníkov mestskej polície a traja hasiči. Ďakujeme všetkým žiakom i zamestnancom za disciplínovanosť a záchranným zložkám za profesionálny prístup a zodpovedné nasadenie. Nikdy nevieme, kedy takéto záchranné postupy budeme potrebovať naozaj. Preto je dôležité naučiť sa v rámci preventívnych cvičení BYŤ VŽDY PRIPRAVENÝ.

             

            Text: Mgr. Katarína Štupáková

            Foto: zamestnanci školy

            Iný zdroj: Mestská polícia Handlová

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie