• Matematický klokan

          • Opäť sme sa presvedčili, že matematika nemusí byť pre žiakov strašiak a že aj na našej škole je veľa detí, ktoré majú rady výzvy. Lebo medzinárodná súťaž Matematický klokan určite výzvou je. Prekonať neistotu, prekročiť hranice učebnicových úloh, potrápiť mozgové závity aj logicky uvažovať chce naozaj odhodlanie, pevnú vôľu, chuť bojovať a nevzdať sa. Tešíme sa , že v tomto jubilejnom 25. ročníku sa do súťaže zapojil vyšší počet detí ako vlani. V pondelok 27. marca sa stretlo pri riešení úloh spolu 48 žiakov 1. stupňa a 22 žiakov 2. stupňa našej školy. Nechýbali medzi nimi ani tí najmladší "Klokankovia"- prváci. Veríme, že budú úspešní a spokojní po zverejnení výsledkov 18. apríla.

          • Návšteva predškolákov

          • Posledný marcový týždeň zavítali do našej školy škôlkari z handlovských MŠ aj s pani učiteľkami. Predškoláci sa prišli zoznámiť nielen s prostredím  školy, ale aj zistiť ako to na školskom vyučovaní "chodí". Na otvorených hodinách sa im naši prváčikovia pochválili, čo všetko už vedia a čo sa učia v jednotlivých predmetoch. Kamarátom zo škôlky ukázali čo má byť v školskej aktovke, na lavici a aj to čo už zvládli počas školského roka. Škôlkari, budúci prváčikovia, boli veľmi  šikovní, tvoriví a aktívne sa zapájali do rôznych činností.

            Milí predškoláci, milé pani učiteľky, ďakujeme za príjemne strávené chvíle s Vami a veríme, že sa čoskoro opäť  uvidíme v našej škole.

            Tešíme sa na Vás!

          • Ocenení pedagógovia

          • Mesto Handlová a Združenie obcí handlovskej doliny v spolupráci s CVČ Handlová aj tento rok oceňovali najlepších pedagógov. Svoje ceny si učitelia prevzali 24. marca v dome kultúry pri príležitosti regionálnych osláv Dňa učiteľov.
            Ocenenie VYNIKAJÚCI PEDAGÓG získal Mgr. Ján Beránek a TOP UČITEĽOM v rámci žiackeho hlasovania sa stala Mgr. Lesana Kmeťová.

            Mgr. Ján Beránek získal ocenenie za prínos a prácu v oblasti výchovy a mimoškolskej činnosti s deťmi a mládežou. Pán učiteľ, ale i pán tréner Beránek pracuje na našej škole už 8 rokov. Od roku 2014 bol aktívnym členom Školského basketbalového klubu Handlová a v roku 2019 sa stal jeho predsedom.
            Svojou húževnatosťou a hlavne zapálením pre šport a prácu s deťmi dosiahol mnoho úspechov v domácich aj v medzinárodných súťažiach. Každý rok organizuje letné kempy pre žiakov športových tried a záujemcov zo širokého okolia. Vďaka nemu sa žiaci školy stretávajú so známymi osobnosťami slovenského basketbalu.
            Organizuje streetbalové turnaje základných škôl v okrese Prievidza aj zápasy rodičov žiakov športových tried proti vlastným deťom. Nezaháľal ani v čase pandémie, kedy do domácností žiakov vstupoval svojimi tréningovými plánmi a motivujúcimi výzvami. Na pracovisku je uznávaný pre odbornú zdatnosť, úspechy dosiahnuté v basketbalových súťažiach s mládežou a kreatívny prístup k práci.

            Mgr. Lesana Kmeťová sa stala najobľúbenejšou učiteľkou v hlasovaní žiakov. Pani učiteľka biológie pracuje v našej škole len od septembra 2022, no za tento krátky čas si získala sympatie mnohých žiakov hlavne vďaka zaujímavým aktivitám na hodinách biológie. Vyučuje prakticky, žiakom ukazuje pestrý život organizmov nielen pod kvalitným mikroskopom, ale i mimo neho na autentických preparátoch. Stará sa o dobré meno našej Zelenej školy a vedie viacero krúžkov. Najväčší záujem je o krúžok osteoarcheológie, na ktorom zasväcuje deti do tajov ľudských kostí, z ktorých dokáže takmer na počkanie určiť základné informácie o ich majiteľovi - od veku a pohlavia až po rôzne choroby, ktorými trpel.

            Oceneným učiteľom zo srdca blahoželáme a prajeme veľa tvorivých síl do ďalšej pedagogickej práce.

          • Posledné voľné miesta na 8. ročník Summer camp 23!

          • Jedinečný basketbalový kemp je určený pre všetky deti vo veku od 7. – 17. rokov. Nezáleží na tom,  či si skúsený basketbalista, úplný začiatočník alebo len mladý športovec, ktorý chce prežiť neopakovateľné leto. Kemp je pre akékoľvek dieťa, ktoré má chuť zabávať sa športom a zmysluplne tráviť letný čas!  Kemp sa usktoční v areály ZŠ, Mierové námestie v Handlovej. ONLINE REGISTRÁCIA TU! 

             

            ŠPORTOVÉ HVIEZDY DEŤOM!

            Vyvrcholením a najväčšou novinkou Summer camp 2023 bude exhibičnný zápas SLOVENSKÝCH ŠPORTOVÝCH HVIEZD proti kemperom! Magické  na zápase bude najmä to, že deti nastúpia proti basketbalovým reprezentantom a reprezentantkám, ale aj proti hokejistom /aj NHL/, proti futbalistom/reprezentantovi SR/, proti významným trénerom, proti MMA bojovníkovi,  ale aj proti speváckej hviezde.Zápas, ktorý zanechá v každom kemperovi doživotný zážitok!

             

            ŠPECIÁLNE NEOPAKOVATEĽNÉ TRÉNINGY

            Ďalšou veľkou novinkou kempov budú špeciálne tréningy plné zážitkov. Veď kto už niekedy absolvoval tréningový proces v “divočine“ s tigrom, so slonom alebo s medveďom? Takýto neopakovateľný tréning prežijú kemperi vďaka partnerovi kempu priamo v BOJNICKEJ ZOO! 

             

            AKTÍVNA REGENERÁCIA s 15-násobnými majstrami SR!

            Magické zážitky budú pokračovať aj počas aktívnej regenerácie, a to konkrétne absolvovaním špeciálneho tréningu s VODNOPÓLISTAMI z klubu vodného póla v Novákoch! Tréning prebehne priamo v Národnom centre vodného póla v Novákoch! 

             

            TRÉNINGOVÝ PROCES KEMPEROV

            Zostavenie tréningového plánu budú realizovať kvalifikovaní tréneri z ŠBK Handlová s ohľadom na vekové kategórie a zručnosti kemperov. Mladého športovca čaká minimálne 9 tréningových procesov zameraných na rozvoj basketbalových zručností, všestrannú kondíciu, ale aj rozvoj koordinácie potrebnej pre basketbal. Novinkou tréningových procesov budú aj motivačné súťaže, ako napríklad: Best free throws shoter, Best Jumper, Skills Chalange, 3 point shooting a ďalšie.

             

          • Malé recitátorky na Malej Vansovej Lomničke

          • Naše malkáčky Laurika Kottmanová z 2. B, Renátka Ďurinová z 2. A a Eliška Kotianová zo 4. A oslávili Deň učiteľov recitáciou. Zúčastnili sa regionálnej súťaže Malá Vansovej Lomnička, ktorú organizuje Mestská knižnica pre dievčatá z handlovskej kotliny.

            A boli úspešné! Laurika očarila nielen porotu, ale aj všetkých divákov a odniesla  si 1. miesto za prednes básne Plač a smiechóza. Renátka získala 2. miesto s Káčerom v kat. poézia. Eliška zaujala textom Cmúľanie palca a bolo jej udelené 3. miesto v kat. próza.

            Sme pyšní na naše recitátorské baby a srdečne im gratulujeme!

          • Nezabudli...

          • Deň učiteľov sme síce oslávili v predstihu už 24. marca, no naši žiaci vedia, že ten správny dátum na oslavu učiteľského povolania je 28. marec. A tak nás v tento deň potešili kvietkami, drobnými pozornosťami či milými slovami.  

            My, učitelia, si takéto prejavy vďaky veľmi vážime a zo srdca ďakujeme rodičom, ktorí deti vedú k úcte. K úcte nielen k učiteľom, ale k všetkým ľuďom, ktorí ich deťom pomáhajú rásť. 

          • Vyznanie pre mestskú knižnicu

          • Hľa, knižnica naša milá, tvoja je slávnostná chvíľa!
            100 rokov máš, žarty bokom, si už, veru, dáma v rokoch.
            A preto sme neváhali, vinšovníci sa z nás stali.
            Veršík s kresbou posielame a v nich veľké ĎAKUJEME.
            Za to, že si stále NAŠA, nové knihy nám prinášaš.
            Že sto rokov slúžiš nám - deťom, mužom aj ženám.
            Tu sme sa vždy dobre mali, svet príbehov spoznávali.
            V básňach srdcia cítili, hostí rôznych zažili.
            Dobrá rada keď sa zišla, knihovníčka hneď k nám prišla.
            Milá pani s úsmevom a vždy dobrým nápadom.
            Keď sme doma boli sami iba online vzdelávaní,
            aj tak prišla si za nami. S hrami, hoc´ za kamerami.
            Zábavu a múdrosť skrývaš, z čitateľov šťastná bývaš.
            Každý, kto ťa navštívi, len neveriac sa diví.
            Že máš stovku, nechce veriť, nádherná si už od dverí.
            Nová, čistá, pôvabná, voňavá a farebná.
            Nech sa ti len dobre žije, v trendy, cool, modernom štýle.
            Nech máš hostí stále dosť a robíš im len radosť.
            To zo srdca prajeme ti, učitelia a tiež deti.

          • Knižnici zo srdca

          • Knižnica je naša srdcovka, preto jej žiaci našej školy k jej stým narodeninám poslali srdečné pozdravy rôznych podôb. Šimon Majdán (8. B) a Ivanka Fukasová (7. A) napísali sonety. Šimon pridal aj svoje vyznanie a záplavu motýľov s názvami "malého" výpočtu kníh, ktoré si vďaka knižnici mohol prečítať. Žiaci 5. A a 7. A si pod vedením pani učiteľky Gašparičovej vyskúšali, ako sa píše cinquain (krátka forma básne) a svojimi básničkami vytvorili veľké srdcia venované našej knižnici. Všetko najlepšie!

          • Svetový deň vody

          • Voda je vzácna. Voda je nevyhnutná. Voda je úžasná vec. Takéto a podobné myšlienky zneli pri príležitosti Dňa vody v 1. A. Žiaci si pripomenuli nielen dôležitosť vody, ale aj jej druhy, funkciu a správne využívanie. Zároveň si precvičili čítanie a dobre sa zabavili.

          • „Morena, Morena, kde si prebývala, keď si tú jar tak dlho skrývala?“

          • Prebúdza sa jar a vládkyňa zimy už pomaly stráca svoju moc. Je načase, aby odovzdala svoje žezlo do rúk pani Jari. Deti zo školského klubu sa rozlúčili so zimou vynesením Moreny. Počas odprevádzania deti recitovali básničky a pri Handlovke sa s Morenou rozlúčili, aby odniesla zimu a aj všetko zlé.

          • Projekt BANKA

          • Obľúbený projekt bol aj tento rok realizovaný žiakmi 7. ročníka na hodinách matematiky. Viaže sa k tematickému celku percentá. Práca na projekte bola rozdelená na dve časti. V prvej sa žiaci naučili základy finančnej matematiky, spoznali základné pojmy a vzťahy (kapitál, istina, dlžník, veriteľ, úroková miera, úver, pôžička...) a naučili sa riešiť rôzne typové úlohy. Pomocou letáčikov, ktoré im pani učiteľka priniesla z bánk nášho mesta, sa oboznámili s ich produktami, diskutovali o potrebe bánk, spoznali pojmy účet, vklad, úrok, pôžička, hypotéka, platobná karta, vkladná knižka, atď. V druhej časti – pre žiakov zaujímavejšej – sa mohla u žiakov naplno prejaviť ich tvorivosť. Žiaci si individuálne vytvorili skupiny a ich úlohou bolo vytvoriť vlastnú fiktívnu banku. Každá skupina musela vymyslieť názov svojej banky, jej logo, reklamné heslo a aspoň tri rôzne produkty, ktoré ponúka. Rovnako musela navrhnúť plagát, pripraviť leták, na príklade ponúknuť jeden produkt a vymyslieť si krátky reklamný spot. Počas celého týždňa sa žiaci premenili na mladých bankárov, grafikov, výtvarníkov, hercov, ktorí chceli predstaviť tú najlepšiu a najvýhodnejšiu banku. Napokon každá skupina počas 5 – 10 minút predstavila svoju banku v krátkej ústnej prezentácii a odpovedala na otázky zvedavých spolužiakov. V závere si žiaci svoju prácu a výkony navzájom ohodnotili. Každá skupina mala vysoké bodové ohodnotenie, čo poukázalo na naozaj dobrú kvalitu. A tak boli mnohí žiaci odmenení známkou výborný.

          • Prieduchy zblízka

          • V rámci učiva o rastlinných orgánoch si naši šiestaci vzali na mušku (mysli pod mikroskop) listy. Pozorovali na nich prieduchy. Prieduchy sú vlastne rastlinné pľúca na spodnej strane listu. Keď sú otvorené, prúdi cez ne do rastliny kyslík, keď dýchajú, a oxid uhličitý, keď fotosyntetizujú. Vyparuje sa cez ne aj nadbytočná voda.

            Na zaujímavé pozorovanie stačilo naozaj málo - lepiaca páska, lak na nechty, list, podložné sklo a mikroskop. A ešte túžba po nových objavoch vo svete prírody.

          • Rozprávkové DOD alebo kde sa voda sypala a Sever sa usmieval

          • Na „Severe“ máme veľa dní, na ktoré sa tešíme, ale jeden deň je pre nás naozaj špeciálny. Je to deň, keď otvoríme dvere dokorán. Dlhé hodiny príprav, porád, vymýšľania, chystania, zdobenia a tvorenia aj tento rok stáli za to. Celá škola sa 22. marca odela do rozprávky a spolu so Scooby Doo vítala našich malých aj veľkých návštevníkov.

            Predškoláci sa podľa mapy dostali do rôznych rozprávok.  S Jankom Hraškom preskákali po haluškách a zasadili hrášok. Pampúšikovi pomohli ujsť z domčeka a v rozprávke Soľ nad zlato skúsili slané kreslenie tvarov. V hudobnej učebni si preverili svoj hudobný sluch. S Jankom a Marienkou zažili prechádzku v hustom lese a so Žabou kmotrou si zopakovali farby. Dedkovi a babke pomohli vytiahnuť repku, zacvičili si so Psíčkom a mačičkou a Trom prasiatkam našli cestu k ich domčekom. V priestoroch telocvične spolu s našimi trénermi deťúrence zistili, že basketbalové koše sú poriadne vysoko a basketbalová lopta je lákadlom do akcie s kamarátmi. V ŠKD mali možnosť zapojiť sa do tvorivých aktivít. Za získané nálepky dostali v Medovníkovom domčeku mliečko a perník od našich milých pani kuchárok.

            Dobrá škola je tá, ktorá sa usiluje za každých okolností porozumieť svojim žiakom a vie pracovať s deťmi. Je to škola, do ktorej chodia deti radi a rodičia cítia, že sú s učiteľmi na jednej vlne ....

            A tento pocit sme my pedagógovia zažili aj so všetkými návštevníkmi nášho DOD. Boli sme na jednej vlne s jedným spoločným cieľom, na krídlach fantázie preletieť rozprávkami, čo sa nám určite podarilo. Celou školou sa niesla dobrá nálada, úsmev a pohodička.

            Ďakujeme všetkým rodičom a starým rodičom budúcich školákov, že si  našli cestu na „Rozprávkový Sever“  a veríme, že sa im u nás páčilo. Vaša mega účasť je veľká motivácia do ďalšej práce.  

          • Keď stopy dejín zanechávajú stopy v nás

          • 16. marca sa naši najstarší žiaci v zmysle "stačí raz vidieť ako stokrát počuť" vybrali po stopách 2. svetovej vojny a navštívili koncentračný tábor v Osvienčime. Autentickosť prostredia, historický výklad i vystavené exponáty im určite pomohli k tomu, aby si o hrôzach vojny vytvorili konkrétnejšiu predstavu.

            Aby poznali silu skutočného zla.

            Aby si vážili slobodu a boli vďační za život v mieri.

            Aby nezabúdali...

          • V súťaži POZNAJ A CHRÁŇ sme boli TOP!

          • K jarným školským súťažiam už neodmysliteľne patrí súťaž POZNAJ A CHRÁŇ, ktorú už niekoľko rokov organizuje handlovské CVČ v spolupráci so SZOPK A. Kmeťa. Tento rok sa konala 21. marca v dome kultúry a našu školu v nej reprezentovali žiaci v dvoch kategóriách. Oba tímy v kvíze nestratili ani jediný bod a zaslúžene zvíťazili. Blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy.

          • Turisti na Konštantíne

          • Jarné slnko pehy ešte veľmi nevytiahne, zato však vytiahlo našich malých turistov do prírody. Príjemná prechádzka na Konštantín, jarná opekačka a pobyt na čerstvom vzduchu deťom určite prospeli. A hoci bol rybník ešte zamrznutý, slniečko mu jasne dalo najavo, že sa s touto zimnou podobou už môže spokojne rozlúčiť.

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie