• Lyžiari na Krahuliach

          • Týždeň pred jarnými prázdninami si naši deviataci konečne užili lyžiarsky výcvik. Denne dochádzali do lyžiarskeho centra Ski Krahule, kde sa pod vedením  inštruktorov venovali základom alebo zdokonaľovaniu sa v lyžovaní a snowboardovaní.

          • FAŠIANGY, TURÍCE, VEĽKÁ NOC PRÍDE...

          • Táto pesnička znela našou školou deň pred Popolcovou stredou. Deti naklonené dramatickému umeniu zahrali v triedach svojim spolužiakom krátku scénku, ktorá im priblížila slovenské ľudové zvyky, fašiangovú zábavu a pochovávanie basy. Ich herecké výkony divákov-rovesníkov zaujali aj pobavili. Okrem toho sme obdivovali hru na husliach a kostýmy, a tiež sme sa naučili niečo nové o starých zvykoch.

          • Fašiangy v ŠKD

          • Obdobie zábav a hodovania sme v školskom klube detí ukončili fašiangovou veselicou. Deti sa predviedli v pekných kostýmoch a maskách. Niektoré  boli veľmi originálne a vyrobené ručne. Tie získali aj najvyššie ocenenia. Deti si zatancovali, zasúťažili a pochutili si na výborných lekvárových šiškách, ktoré im pripravili naše pani kuchárky.

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • 23. február patril v našej škole recitácii. V školskom kole tradičnej súťaže Hviezdoslavov Kubín sa na 2.stupni stretlo 12 súťažiacich, ktorí v dvoch kategóriách súťažili v prednese poézie a prózy. Porota si so záujmom vypočula i pozrela ich výkony a rozhodla o konečnom poradí.

            II. kategória (5. - 6. ročník)

            A) poézia - 2. miesto - Alexandra Sirotňáková, 3. miesto - Mia Mária Madajová

            B) próza - 1. miesto - Olívia Vicianová, 2. miesto - Maxim Polakovič

            III. kategória (7. - 9. ročník)

            A) poézia - 1. miesto - Eva Wágnerová, 2. miesto - Vanessa Halásová

            B) próza - 1. miesto - Kristína Vicianová, 2. miesto -Tamara Partlová, 3. miesto - Greta Galbavá, Lenka Trnková

            Do okresného kola postupujú a našu školu budú reprezentovať sestry Vicianové a Evka Wágnerová.

            Ďakujeme všetkým súťažiacim za príjemné popoludnie a postupujúcim držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční v marci.

             

          • Z prvej ruky o prvej pomoci

          • Posledný týždeň pred jarnými prázdninami nás navštívili pracovníci Červeného kríža, aby našim žiakom ukázali a vysvetlili základné pravidlá poskytovania prvej pomoci. Žiaci si okrem pútavého výkladu užili aj zaujímavú besedu doplnenú o príklady zo života a praktický nácvik. Na figuríne si vyskúšali masáž srdca, dýchanie z úst do úst či stabilizačnú polohu. Naučili sa, ako správne a rýchlo reagovať pri rôznych zraneniach a život ohrozujúcich situáciách. Veríme, že im toto stretnutie s odborníkmi prinieslo veľa nového a že ak nastane situácia, kedy budú musieť niekomu poskytnúť prvú pomoc, zachovajú chladnú hlavu a nebudú sa cítiť „stratení“.

          • Test (ne)závislosti

          • Okrem „komplimentovej“ výzvy sme si vo februári „strihli“ ešte jednu. Síce takú kratšiu, ale o niečo ťažšiu. Vydržať aspoň jeden deň v škole bez mobilu. Hovoríte si, že to je „brnkačka“? No, pre niektorých áno, pre niektorých nie. V rámci Svetového dňa bez mobilu, ktorý si pripomíname 6. februára, si každá trieda na 2.stupni určila jeden deň, kedy svoje telefóny dobrovoľne odloží na celé vyučovanie mimo svoj dosah. A čo sme zistili?

            - 100% žiakov svoj mobil odovzdalo len v piatackých triedach,

            - čím vyšší ročník, tým menší počet odovzdaných telefónov,

            - najvyššie ročníky najviac trpia potrebou kontrolovať svoj telefón aj v čase, keď im doň nepríde nič, čo by nepočkalo do popoludnia,

            - žiaci si vďaka výzve našli cestu k sebe a viac komunikovali offline,

            - celkovo na 2.stupni odovzdalo na 1 deň telefóny 70 % žiakov.

            Len pre porovnanie a možno i zamyslenie, pred 4 rokmi sme v rámci školskej výzvy „Viem byť chvíľu bez mobilu“ odovzdávali mobily celý týždeň a úspešnosť bola nad 80%.

          • Nekritizuj, ale pochváľ!

          • Ak žiakov učíte, ako sa asertívne správať, nikdy sa vás neopýtajú, na čo im to v živote bude. Vedia, že to je niečo, čo budú potrebovať celý život. Preto sa snažíme využiť každú príležitosť, aby sme im pripomínali základné pravidlá asertívnej komunikácie. Tou poslednou bol aj Deň komplimentov, ktorý si síce pripomíname na konci januára, no u nás sa jeho vlna niesla aj celý február. Žiaci 2. stupňa a aj malí druháci si v praxi osvojovali dve základné pravidlá asertivity – vyjadriť a prijať kompliment. Na hodinách etickej výchovy do vopred vyrobených kartičiek vpisovali svojim spolužiakom komplimenty a tí si ich potom čítali. Niekedy to možno nebolo celkom jednoduché, asi preto, že sme skôr zvyknutí hodnotiť negatívne a pochváliť niekoho príde hlavne mladým skôr trápne. No na druhej strane, keby sme vedeli, koľko radosti jedným malým komplimentom tomu druhému urobíme, určite by sme nimi nešetrili. Tak nebuďme na komplimenty skúpi! Viac chváľme, menej haňme! A hneď bude život zase o niečo lepší.

            Aktivitu vymyslela p.uč. Gašparičová a technicky spracovala p.uč. Dobišová.

          • Nové číslo nášho školského časopisu ÚSMEV!

          • Kto? Čo? Úsmev, to je náš priateľ.
            Bez koho? Bez čoho? Bez Úsmevu by to nebol Sever.
            Ku komu? Ku čomu? K Úsmevu úsmev blízko má.
            Koho? Čo? Úsmev prinášame vám.
            Na kom? Na čom? Na Úsmeve pracovali naši mladí redaktori.
            S kým? S čím? S Úsmevom nahliadnete do života našej školy.

          • Úspešní sme vo viacerých oblastiach!

          • O tom, že naša škola rozvíja osobnosť žiaka po všetkých stránkach, hovoria nielen športové úspechy našich žiakov, ale aj úspechy v oblasti tvorivosti a v rámci predmetových olympiád. V nich sa nám v posledných mesiacoch darilo a naši žiaci si v nich vybojovali pekné umiestnenia. 

            ✅Tomáš Botka - okresné kolo technickej olympiády - 3. miesto,

            ✅Matúš Híreš a Benjamin Procházka - okresné kolo technickej olympiády - úspešní riešitelia,

            ✅Barbora Kenderiková - okresné kolo olympiády v anglickom jazyku - 5. miesto,

            ✅Adam Dujsík - okresné kolo matematickej olympiády - úspešný riešiteľ (15.- 16. miesto),

            ✅Michal Rötling - okresné kolo matematickej olympiády - úspešný riešiteľ (10.-11. miesto) - POSTUP DO KRAJSKÉHO KOLA.

            Výnimočný úspech dosiahla aj Emília Kothajová, ktorá v KRAJSKOM kole Majstrovstiev v šachu skončila na 3. mieste a prebojovala sa tak do CELOSLOVENSKÉHO KOLA.

            Na našich "šikovníkov" sme pyšní a ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy.

          • A zase nastal lásky čas, a Valentín ožil aj v nás

          • Členovia školského parlamentu aj tento rok organizovali valentínsku poštu. Žiaci mohli svoje valentínske vyznania vhodiť do valentínskej škatule, aby ich 14.02. naše poštárky rozniesli ich adresátom. Škola v tento deň dýchala príjemnou atmosférou, v ktorej sme si mnohí pripomenuli, aké krásne je žiť s láskou.

          • OPÄŤ SME BODOVALI NA CELOSLOVENSKEJ ÚROVNI!

          • Áno! Vykríkli sme, keď sme sa dozvedeli, že naše školské časopisy sú aj tento rok v trojici najlepších na Slovensku! Radosť bola naozaj obrovská, lebo vieme, že ich dlhé roky oceňovaná vysoká úroveň sa nerodí ľahko ani rýchlo. Je výsledkom tvrdej práce, ktorá si vyžaduje čas, kreativitu a chuť urobiť niečo nad rámec školských povinností. Úspechy v súťaži Pro Slavis nás však každoročne uisťujú v tom, že to stojí za to a že to, čo robíme, robíme dobre.

            Školský časopis je krásny spôsob rozvoja žiakov vo viacerých pre život dôležitých oblastiach - komunikácia a správne vyjadrovanie, kritické myslenie, kreativita, spolupráca, výtvarné a grafické zručnosti.

            ĎAKUJEME VŠETKÝM MLADÝM REDAKTOROM A PRISPIEVATEĽOM za ich vytrvalú prácu a chuť "DAŤ VIAC".

            Kategória triedne časopisy 1. - 4. ročník - NOVINY ŠKD - 2. miesto (koordinátorka: Mgr. J. Valuchová)

            Kategória školské časopisy 5. - 9. ročník ("najhustejšia") - časopis ÚSMEV - 2. miesto (koordinátorka: Mgr. K. Štupáková)

          • Zimná olympiáda

          • „Budem sa snažiť dosiahnuť najlepšie výkony, ako viem a nebudem škodiť svojim kamarátom športovcom. Tak sľubujem!“ Tento olympijský sľub zložili deti zo školského klubu a športové zápolenie sa mohlo začať. Deti sa v športových disciplínach zabavili a porovnali si svoje sily. Za ich športové výkony boli odmenení diplomom a dobrým pocitom z pohybu na čerstvom vzduchu.

          • Čitateľské dielne: 6. kapitola

          • Téma: Dokonalá Klára, Námorník Kapko Dierka

            Trieda: 2.A  2.B  3.A  3.B

            Miesto: Mestská knižnica

            Cieľ: Zoznámiť sa s novou knihou, zlepšiť svoju pozornosť, aktívne prežívať dej       spolu s hlavnými hrdinami

            Forma: Beseda s pani knihovníčkami

            Po dlhšej prestávke sme sa opäť mohli vrátiť do priestorov knižnice, kde nás čakali usmiate pani knihovníčky, zaujímavé príbehy, veselé otázky a zábavné aktivity na záver. Chvíle strávené v takýchto priestoroch sú balzamom na hlavičky všetkých malých čitárikov na prvom stupni. Ďakujeme !!

             

          • Fitness telesná s babami z 9. B

          • POCHVALU si zaslúžia úžasné dievčatá z 9. B. Makajú každú telesnú, nevyhovárajú sa, že nemajú úbor, že ich niečo bolí, cvičia naozaj poctivo. Zlepšili si držanie tela, spevnili svoje svalové partie, dostali do formy nielen svoje telo, ale aj svoju myseľ. Ponúkame Vám malú ukážku z našej telesnej, kruhový tréning v našej Fintess miestnosti.

            Odkazujeme všetkým, že poznáme dôvody, prečo byť FIT:

            - Získaš dôveru vo svoje schopnosti.

            - Predĺžiš si život.

            - Zvýšiš kvalitu života.

            - Budeš sa cítiť aj vyzerať lepšie.

            - Budeš mať lepšiu náladu.

            - Budeš mať viac energie.

            - Zvýšiš svoju produktivitu.

            - Objavíš sám seba.

            Tak neleň a urob tiež niečo pre seba a svoje zdravie!

            Lenka, Monika, Karolínka, Natálka, Maťka T., Sofinka, Viktorka, Maťka K., Dominika, zranená Kiara z 9. B + p. uč. M. Lachová

          • TIMEOUT ZÓNA opäť krajšia👌😉!

          • V TIMEOUT zóne máme nové logo. 

             

            Čo je hlavným cieľom TIMEOUT ZÓNY?

            Pohodlnejšie čakanie na tréningy pre naše deti. Pristupujme preto k zóne zodpovedne!

            Naša zóna je zriadená od roku 2016 a stále sa vylepšuje.

          • Blíži sa športový turnaj roka!

          • Našich basketbalistov čaká turnaj roka! V dňoch 17. - 19. februára sa uskutoční v Handlovej jeden veľký športový sviatok. V hlavnej úlohe budú naši žiaci zo športových tried, ktorí sa predstavia v 3. kole Central European Basketball League na domácej palubovke! V Handlovej budeme môcť vidieť na palubovke špičkové tímy zo zahraničia! Slovensko, mesto Handlová, našu školu a ŠBK Handlová budú reprezentovať: Kristián Kúdela, Vladimír Palatický, Peter Kuruc, Samuel Ofčák, Tobias Chudý, Vratko Štupák, Tomáš Botka, Matúš Palasthy, Šimon Palasthy, Miroslav Karásek, Damián Karvačka, Jakub Matiašovský, Dávid Prokein, Samuel Javorka a Tobiáš Diškanec. 17. až 19. februára sa teda vidíme v športovej hale v Handlovej! Vstup na všetky zápasy je zdarma. Na divákov čaká aj bohatý program!

          • POZNÁME VÝSLEDKY VŠETKOVEDKA

          • Pred Vianocami sa zapojilo 23 šikovných žiakov z 2. - 4. ročníka do vedomostnej súťaže Všetkovedko. Vyskúšali si svoje vedomosti z rôznych oblastí školského vyučovania. V januári im ešte k vysvedčeniu pribudlo ocenenie za ich snahu v súťaži. Všetci dostali na pamiatku diplom, ceruzku s logom súťaže a niektorí aj vecné ceny – kľúčenky, či tričko so symbolom Všetkovedka.

            Chválime ich bez rozdielu, lebo našli chuť a odvahu vyskúšať a porovnať svoje schopnosti v netradičných úlohách a získali cenné súťažné skúsenosti.

            Veríme, že sa  s nimi stretneme o rok, prípadne aj skôr. Napríklad, už v marci na matematickej súťaži Klokan.

          • Vtáčiky v zime

          • Stalo sa tradíciou, že deti zo školského klubu pravidelne v zimnom období a počas nepriaznivého počasia, kedy je v prírode nedostatok potravy, prikrmujú vtáčikov v areáli školy do vtáčích búdok. Tie vyrobili žiaci z II. stupňa s pánom učiteľom Štaudingerom. Snažíme sa dbať na vhodnosť krmiva. Vtáky najviac obľubujú slnečnicu. Okrem nej prikrmujeme pšenicou a vtáčím zobom. Ideálne je kombinovať krmivo vždy so slnečnicou. Takto prestretý stôl je lákadlom najmä pre pinkovité vtáky ako sú napr.: stehlíky, čížiky, sýkorky a vrabce. Nezabúdame však ani na veveričky, ktoré v našom areáli pobehujú.

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie