• Sladké, voňavé, šťavnaté ... jablko

          • V piatok 20. októbra naši malkáči oslavovali Deň jabĺk.

            Ako? Do školy im rodičia pribalili na desiatu jabĺčka, ktoré sme zapojili do súťaže Miss jablko. Vybrať spomedzi nich to, ktoré by mohlo niesť titul MISS jablko, sa pokúsila odborná porota v zložení: p. zástupkyňa Miška Čisárová a nestranní ujovia elektrikári, ktorí akurát pracovali na chodbe v našej škole. Poriadne sa pri tom zapotili, ale podarilo sa. Na stupienok víťazov sa dostali jabĺčka od Miška Sekereša, Emily Lendel a Marca Koukala.

            Naše jabĺčkové MISS-ky obdivovali aj všetci náhodní okoloidúci. Ostatní žiaci sa zatiaľ v triedach venovali rôznym aktivitám na podporu zdravého stravovania a výživy. Vytvárali básne a rozprávky o jabĺčkach, spievali piesne, počítali jabĺčkové príklady, vyrábali plagáty, maľovali obrázky, tancovali jablkové tance a samozrejme koštovali aj prinesené vzorky.

            Cieľom „Dňa jablka“ bolo nielen zábavne prežiť čas, ale aj vzdelávať deti o výživových výhodách ovocia, podporovať zdravé stravovacie návyky a posilňovať ich vedomosti o jablkách a ich konzumácii. Hlásime, že CIEĽ je SPLNENÝ!

            text: Mgr. Michaela Lachová

          • Lentilková matematika

          • Aj na matematike môže byť zábava! Vyvodenie násobilky pomocou lentiliek nás zmotivovalo a urobilo učivo atraktívnejším, zaujímavejším a samozrejme aj chutnejším. Žiaci z 3. B rýchlo pochopili PRINCÍP násobenia a príklady, ktorých sa tak báli, zvládli ľavou zadnou. Dokonca aj doma sa s lentilkami zabavili, zahrali sa na učiteľov a naučili rodičov, čo je to vlastne násobenie. Držíme si palce, nech nás násobenie aj naďalej tak baví! Dolentilkovania!

            Návod, ako na to, nájdete vo videu. Vysvetľujú Vanesska a Oliverko.

            Mgr. Michaela Lachová

          • Taktické evakuačné cvičenie

          • V stredu 18.10. sme si v škole vyskúšali, ako sme pripravení na prípadnú evakuáciu žiakov a zamestnancov školy v prípade ohrozenia. Ale nielen my. Pripravenosť zasiahnuť si u nás v škole otestovali aj príslušníci mestskej polície a hasičského záchranného zboru. Išlo o preventívno-taktické evakuačné cvičenie so všetkým, čo k nemu patrí:

            - nasimulovanie situácie vzniku požiaru,

            - zadymenie priestorov školy,

            - hlásenie školského rozhlasu,

            - evakuácia žiakov a zamestnancov školy z jej priestorov,

            - príchod hasičov a mestskej polície,

            - znemožnená evakuácia troch tried z dôvodu nepriechodnosti chodby,

            - 2 osoby (figuranti) so zhoršeným zdravotným stavom na toaletách,

            - dohľadávanie osôb záchrannými zložkami,

            - vyvedenie dohľadaných osôb vo vyvádzacej maske,

            - poskytnutie prvej predlekárskej pomoci figurantovi, ktorý sa nadýchal splodín – kardiopulmonálna resuscitácia.

            Na cvičení sa zúčastnilo približne 400 žiakov a zamestnancov školy, 8 príslušníkov mestskej polície a traja hasiči. Ďakujeme všetkým žiakom i zamestnancom za disciplínovanosť a záchranným zložkám za profesionálny prístup a zodpovedné nasadenie. Nikdy nevieme, kedy takéto záchranné postupy budeme potrebovať naozaj. Preto je dôležité naučiť sa v rámci preventívnych cvičení BYŤ VŽDY PRIPRAVENÝ.

             

            Text: Mgr. Katarína Štupáková

            Foto: zamestnanci školy

            Iný zdroj: Mestská polícia Handlová

          • Seniorom z lásky

          • Jeseň je pieseň smutno-veselá, ak keď je zimná, vie byť čarovná.Toto je časť piesne, ktorú žiaci z 2. A zo srdiečka zaspievali 17.10. v SENIOR CENTRE našim babičkám a deduškom pri príležitosti ich sviatku, lebo október je venovaný práve im. Deti pod vedením pani učiteľky Vaškovej v spolupráci s pani asistentkou Červenákovou uvili kytičku básničiek a pesničiek pre naše milované babičky a deduškov. Tiež im vyrobili na pamiatku darček ako poďakovanie za ich lásku. Deti ďakujú za veľký potlesk, teší ich, že sa seniorom program páčil.

            Mgr. Alena Vašková

          • Bádatelia z 3. B

          • Už malé deti milujú pokusy a rôzne experimenty. Sú to ich prvé dotyky s fyzikou či chémiou v čase, keď ešte ani netušia, že nejaká fyzika či chémia vôbec existujú. Žiaci z 3. B nie sú výnimkou.

            A tak sme skúmali plávajúce a neplávajúce predmety. Šokovaní sme zistili, že plastelína ako gulička sa ponorí do vody, ale ako „placka“ pekne pláva na vode ako loďka. Niektorí žiaci si dokonca nevydarený pokus s tajným písmom (aj to sa niekedy stáva) urobili doma. Založili sme pokus a tešíme sa na „soľné kryštáliky".

            Prírodovedu sme prepojili s informatikou, kde sme vyrobili aj plagátiky o skupenstvách vody. Naučili sme sa vo WORD-e vkladať obrázky a tvary a formátovať ich. Potešili sme srdce vedecké aj počítačové! Veď posúďte sami, že nás prírodoveda a informatika baví!

            Mgr. Michaela Lachová

          • Basketbalisti U12 s úspešnou ligovou premiérou!

          • Začínajúci basketbalisti /5.A, 6.A/ v sobotu absolvovali svoju ligovú premiéru v kategórii U12. Po jednoznačnom priebehu proti ŠBK Junior Levice porazili chlapci aj Žiar nad Hronom a pripisujú si prvé veľké viťazstvá.

             

            ŠBK Handlová - Patrioti ŠBK Levice

            77:36 (24:4, 16:13, 18:13, 19:9)

            ŠBK Handlová - BK MŠK Žiar nad Hronom

            75:23 (23:4, 12:14, 33:3, 7:2)

          • Týždeň zdravia

          • To, že ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto, sme si pripomenuli v školskom klube detí počas prvého októbrového týždňa. Po rozhovore prišla na rad „sladšia“ časť, a to ochutnávka rôznych druhov ovocia a zeleniny. Deti sa presvedčili, že zdravé môže byť aj chutné a záleží len na nás, aký životný štýl si zvolíme.

            Silvia Sirotňáková

          • Jeseň vo výtvarnom umení našich tretiakov

          • Výtvarná výchova – to sú vizuálne zážitky, rozvíjanie výtvarných schopností, produktívne výtvarné činnosti v rôznych témach a technikách.

            Výtvarná činnosť núti dieťa, aby skúmalo svoje schopnosti, objavovalo nové spôsoby vyjadrovania. Rozvíja osobnosť človeka, jeho vnímanie, cítenie, intuíciu, fantáziu, obrazotvornosť a analytické myslenie.

            Výtvarníci z 3. A sa vybrali do jesennej prírody, aby obsah výtvarnej výchovy naplnili do samého okraja „neviditeľného pohára“ a slnečné lúče si užili plnými dúškami.

            Mgr. Jana Matiašková

          • Prváci v knižnici

          • My prváci sľubujeme,

            že sa ku knihám budeme správať slušne, nebudeme knihy ničiť, trhať, čarbať do nich a načas ich

            vrátime do školskej knižnice.

            Naši prváčikovia objavili ďalšiu zaujímavú miestnosť v našej škole - boli pozvaní do školskej knižnice. Tu ich čakali kamarátky knihy, pani učiteľky a Renátka s Lujzou z 3. A triedy. Dievčatá im prečítali krátke úryvky a hádanky z kníh. Prváčikovia zložili sľub nových čitateľov, každý z nich dostal čitateľský preukaz a obrázok, ktorý si všetci s chuťou vyfarbili. Zistili, že táto "trieda" je plná krásnych kníh, ktoré si môžu požičať a už čoskoro aj prečítať. 🙂

            Mgr. Jana Matiašková

          • Knihy sú dvere do čarovného sveta

          • V mesiaci október začali svoj krúžok aj knihomoli. Počas dlhých mesiacov budú objavovať čarovný svet kníh, ktorý ich prenesie do vzdialených častí sveta. Budú sa učiť rozvíjať svoju fantáziu, ktorá s knihou môže byť slobodná a divoká, a objavovať, že čítanie je pre myseľ to, čo pre telo cvičenie.

            Želáme im, aby v našej školskej knižnici prežili chvíle pohody, radosti a zamilovali si chvíle s knihou v ruke.

            Mgr. Alena Vašková

          • SVET POD MIKROSKOPOM v 8. ročníku

          • Svojho skúmania sveta pod mikroskopom sa tento týždeň dočkali aj ôsmaci.

            V rámci témy Rozmnožovanie húb a kvasiniek sa rozdelili do 4 skupín - prvá skupina pripravila preparát výtrusov z rozrezanej prašivky, druhá skupina mala pripraviť vzorku výtrusov z plesne, tretia vyrezala a pripravila na pozorovanie výtrusnice plesne a posledná skupina extrahovala kvasinky z troch vín v rôznom štádiu kvasenia. Kvasinky sa nám dokonca pod mikroskopom množili - pučali. Pokusom sme tak zistili, že hoci voľným okom nič nevidíme, výtrusy plesní a iných húb sú všade okolo nás, pripravené sadnúť nám na potraviny a kaziť ich - rozkladať, čo je proces nevyhnutný pre kolobeh látok v prírode.

            Mgr. Lesana Kmeťová

          • „My sme veľká kopa, škola Mateja Tótha“ ...alebo ako pokračujeme v trénovaní

          • ✔️ V našej škole máme prioritu pomáhať deťom zlepšovať fyzické zdravie, vyvíjať silu a vytrvalosť rôznymi športovými aktivitami.

            ✔️ Jednou z nich sú aj tréningy Športovej akadémie Mateja Tótha (ŠAMT), ktorú sme vyhrali v minuloročnom hlasovaní.

            ✔️ Našej tréningovej jednotke, ktorú tvoria malkáči – tretiaci, pomáhame zlepšovať základné pohybové zručnosti, budovať tímovú spoluprácu, učiť sa disciplíne a zlepšovať svoje sebavedomie. Pri tréningoch nezabúdame ani na to, že športovanie by malo byť zábavou a príležitosťou na radosť.

            Vždy nám je veselo a nad cvičením vládne smiech a dobrá nálada.😃😃😃

            Na prvých tréningoch nás čakali aj darčeky od ŠAMT. Balóny, s ktorými sme sa vybláznili, a horalky, ktoré nám osladili život.

            ❤️ ĎAKUJEME, potešilo! ❤️🙏

            spokojné trénerky Michaela Lachová a Jana Matiašková :)

          • Dávame do pozornosti žiakom 9. ročníka a ich rodičom

          • Stredná odborná škola vinársko – ovocinárska v Modre otvára dvere svojim návštevníkom. Deň otvorených dverí je určený pre žiakov končiacich ročníkov, ich rodičov a širokú verejnosť.

            Škola pripravila pre vás prezentáciu v krásnom prostredí areálu a priamo v priestoroch školy. Pripravené sú ukážky zo somelierstva.  Deti sa oboznámia s možnosťou ďalšieho štúdia na  škole. Poskytnuté vám budú informácie o tom, ako sa mladí ľudia pripravujú na atraktívne povolania v oblasti vinohradníctva, vinárstva, ovocinárstva, v oblasti modernej gastronómie a vidieckej turistiky.

            Termíny:

            17.10.2023 od 8:00 – 17:00 hod

            09.11.2023 od 8:00 – 17:00 hod

            05.12.2023 od 8:00 – 17:00 hod

             

            Telefón: 033/647 27 62, 033/6472 579

            e-mail: lenkaostra@svosmo.sk, info@svosmo.sk

          • Štart turistického krúžku

          • V sobotu 6.10. sme  otvorili krúžkovú turistickú sezónu. Žiaci vytiahli von maminky a spolu sme sa vybrali na Kňazov kopec. Cestou sme pozorovali jesennú prírodu. Slniečko nás príjemne hrialo, vrana vydávala výstražný signál. Našli sme pár húb, čarovný strom, stopy po srnkách aj medveďovi. Očaril nás krásny výhľad na naše malebné mesto.
            Po túre sme si na Jednej studničke oddýchli a plní zážitkov sme sa vrátili domov. Už teraz sa tešíme na ďalšiu turistiku.
            Mamičkám ďakujeme, že si našli čas a vyšli si s nami do prírody.

            Mgr. Alena Vašková

          • Basketbalisti U13 majú skvelý štart do sezóny!

          • V sobotu odohrali žiaci zo športových tried úvodný ligový turnaj o postup do skupiny Gold. V úvodnom zápase nastúpili proti veľmi silnému tímu Levíc a po fantastickom tímovom výkone vyhrali zápas o tri body. V druhom zápase naši chlapci predviedli dominantný výkon a nedali hráčom Žiliny žiadnu šancu.

             

            ŠBK Handlová - ŠBK Junior Levice

            53:50 (11:11, 8:13, 16:11, 18:15)

             

            ŠBK Handlová - MBK Victoria Žilina

            68:34 (23:8, 15:14, 18:6, 12:6)

             

            Rozprávkový vstup na domácom turnaji do ligovej súťaže. 

             

            Najbližsie domáce zápasy ŠBK U12: 

            SOBOTA 14.10.

            ŠBK Handlová - ŠBK Junior Levice o 09.00h

            ŠBK Handlová - BK MŠK Žiar nad Hronom o 13.00h

          • ŠBK pozýva na víkendové zápasy!

          • UŽ zajtra /v piatok/ doma starší žiaci U15 proti Trenčínu! V sobotu odštartujú domáce zápasy starší mini U13! U15 sa cez víkend predstavia v Bratislave proti BK Inter Bratislava a MBK Karlovka Bratislava! U13 čaká doma ŠBK Junior Levice a MBK Victoria Žilina. Atraktívny mládežnícky basket na našej škole sa  pomaly rozbieha. Srdečne pozývame na zápasy našej mládeže do telocvične na "Severe". Nebude chýbať polčasová súťaž o značkovú loptu a skvelý Dj! 

          • ,,Pamätajte, že všetko je možné pre tých, ktorí veria."

          • "Naša budúcnosť" 1. - 2.ročník má za sebou ďalší zdravý tréning . A ako im to dnes išlo?

             

            Skladba tréningového procesu prípraviek ŠBK:

            – 25% – rôzne športové aktivity a hry s loptou,

            – 20% – koordinácia a footwork (bežecké súťaže),

            – 20% – basketbalová technika,

            – 20% – gymnastika,

            – 15% – basketbalová hra.

             

            V ŠBK sú samozrejmosťou:

            - len kvalifikovaní tréneri,

            - individuálny prístup,

            - všestranný pohybový rozvoj mladého športovca,

            - rodinná a pohodová atmosféra,

            - tréningový proces zábavnou a modernou formou.

             

            Ďakujeme za Vašu obrovskú dôveru . Veľmi si to vážime.

          • Keď chémia očarí

          • Začiatky môžu byť veľmi ťažké, ale aj krásne, pútavé a očarujúce.

            Siedmaci začali nový školský rok s novým predmetom - CHÉMIOU. Čaro chémie nie je v suchej teórii, ale naopak v praxi, ktorou sú pokusy s chemickými látkami. Svoje o tom vedia aj žiaci 7.C. Keď prišla od pani učiteľky ponuka, hneď sa našli niekoľkí dobrovoľníci, ktorí si ako jedni z prvých vyskúšali prácu s chemikáliami. Pod dozorom vyučujúcej urobili svoje prvé kroky v ceste za poznaním. Najväčšou odmenou pre pani učiteľku bolo, keď za ňou po hodine prišiel slabší žiak a povedal: "Pani učiteľka, ja som sa chémie bál, ale teraz ju mám rád." Nie každý z nás bude vedcom či chemikom, možno si nezapamätáme každé slovo, ktoré nám učiteľ povie, ale veríme, že tieto zážitky si žiaci pamätať budú. Hurá do ďalších pokusov!

            RNDr. Andrea Hírešová

          • Účelové cvičenie

          • Piatok sme prežili v krásnom počasí vonku. V rámci účelového cvičenia sa triedy vydali do okolia Handlovej, každá svojou cestou. Niektoré na kopce, niektoré do Remäty a niektoré len tak brázdili odľahlými zákutiami mesta. Krokomery žiakov dosiahli určite vyššie čísla ako zvyčajne. Niektorí mali dokonca svalovicu. Ale o tom presne účelové cvičenie je - zaťažiť telo a odľahčiť dušu. A ešte sa utvrdiť v tom, že zásady správania sa človeka v prírode a v rizikových situáciách stále ovládame a rešpektujeme.

      • Kontakt

        • Základná škola
        • 046/5477 111 - ekonomické oddelenie 0918 366 912 - ekonomické oddelenie, 1.stupeň 0908 475 255 - recepcia, 2. stupeň
        • Mierové námestie 255/27 972 51 Handlová Slovakia
        • 36126926
        • 2021616729
        • Ing. PhDr. Dominik Makva mobil: 0918 729 859 email: dominik.makva@zsmierha.sk
        • 1. stupeň : Mgr. Michaela Čisárová email: michaela.cisarova@zsmierha.sk 2. stupeň: Mgr. Jana Hlinková email: jana.hlinkova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Renáta Tonhaiserová email: renata.tonhaiserova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Martina Kaplánová email: martina.kaplanova@zsmierha.sk mobil: 0908 475 255
        • Mgr. Janka Valuchová email: janka.valuchova@zsmierha.sk
        • Jana Madajová tel.č.: 046/5475 332
      • Prihlásenie